Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXVis mer

Krekar nekter avhør med PST

Politiets sikkerhetstjeneste må vente på rettslig avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mulla Krekar vil ikke la seg avhøre frivillig av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om truslene han framsatte i juni.

Det ble klart da etterforskerne ventet på det planlagte avhøret i ettermiddag.

- Vi fikk beskjed like før om at Krekar ikke ville stille til avhøret. Nå må vi beramme et rettslig avhør, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Krekars advokat, Brynjar Meling, mener PST ikke har grunn til å være overrasket.

- Vi har hele tiden framholdt et ønske om rettslig avhør, men har vært i dialog med PST for å se om det var noen andre måter å gjøre dette på. Men ut fra situasjonen og behovet for objektivitet kom vi altså fram til at rettslig avhør er det som vil fungere, sier Meling.

Det var på en pressekonferanse for internasjonale medier i begynnelsen av juni at Krekar med en rekke oppsiktsvekkende utsagn. Blant annet truet han med at de som sørger for at han sendes ut av landet, vil miste livet. Han nevnte Høyre-leder Erna Solberg spesielt.

- Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar blant annet.

PST har brukt tid på å analysere Krekars uttalelser og ba Krekar komme til avhør.