Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar og militær lov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er framkommet opplysninger om at Økokrim har utvidet etterforskningen mot mulla Krekar til også å gjelde brudd på den militære straffeloven. Det skjer samtidig som Amnesty International legger fram en årsrapport som slår fast at krigen mot terror har gitt kampen for menneskerettigheter det verste tilbakeslaget på flere tiår. Bruk av militær lovgivning og nye terrorlover har vært en del av kampen mot terroren, en bruk som i vestlige rettssamfunn har gått på bekostning av individuell rettssikkerhet.
  • Mulla Krekar er mistenkt for alvorlige krigsforbrytelser. Flere reportasjer i Dagbladet fra Nord-Irak har avdekket hvordan Krekars organisasjon, Ansar al-Islam, har holdt en befolkning i et grusomt grep. I en av reportasjene fortalte en traumatisert familie om hvordan familiens 12 år gamle sønn ble torturert etter direkte ordre fra mulla Krekar. Flere menneskerettighetsorganisasjoner har med sine rapporter støttet opp om et bilde av grove overgrep fra Krekars organisasjon.
  • Vi har tatt til orde for at de alvorlige påstandene mot mulla Krekar må etterforskes og straffeforfølges i Norge. For menneskerettighetsnasjonen Norge må det være viktigere å straffeforfølge en mistenkt krigsforbryter, enn å kaste ham ut av landet, som lenge var norske myndigheters eneste anliggende. Nå etterforskes Krekar av Økokrim for påstandene om krigsforbrytelser. Det er bra. Men opplysningene om at Økokrim må ty til militær straffelov, reagerer vi på. Bakgrunnen antar vi er huller i den alminnelige straffeloven, huller som strafferettskommisjonen har påpekt, og som det arbeides med å tette.
  • Men Norge er ikke på krigsfot. Like viktig som det er at mulla Krekar etterforskes, er det å ikke så tvil om hans rettigheter. Kamp mot terror og krigsforbrytelser må aldri tillates å skje på bekostning av den individuelle rettssikkerheten. På en dag da Amnesty International legger fram sin årsrapport om konsekvensene av kampen mot terror, er det ingen god nyhet at norsk militær straffelov må benyttes for å kunne reise tiltale mot mulla Krekar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media