SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Mulla Krekar møter i dag for 62. gang i norsk rettssal. Han er siktet for terrorplanlegging og han er mistenkt for å ha ledet oganisasjonen Rawti Shax, som skal ha hatt planer om terrorangrep i Europa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Mulla Krekar møter i dag for 62. gang i norsk rettssal. Han er siktet for terrorplanlegging og han er mistenkt for å ha ledet oganisasjonen Rawti Shax, som skal ha hatt planer om terrorangrep i Europa. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Krekar om hva som er islams «største sykdom»

I dag forklarer Krekar seg om terrorsiktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Mulla Krekar er siktet for terrorplanlegging og han mistenkes for å være leder for organisasjonen Rawti Shax, som ifølge italienske myndigheter hadde planer om terrorangrep i Europa. 

I dag startet Krekar sin forklaring. Han gikk inn på hva Rawti Shax er. Han sier at PST har misforstått dette, noe han respekterer, sier han.

- Den største sykdommen i islam er diktatorisk tankegang. Det spiller ingen rolle om dette er den eldre salafismen eller kalifatet som styrer nå. Rawti er et bedre grunnlag med nyere retningslinjer som jeg har lagt fram til andre for diskusjon. Rawti er verken en organisasjon, ikke er parti, ikke en gruppe, ikke et våpen og ikke politikk. Jeg gjentar igjen og bekrefter igjen det som ble sagt i går: Rawti er meg, og jeg er Rawti, sier Krekar.

Politisk «comeback» Fredag fortsatte Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring. PST uttalte i går at Krekar kunne blitt dømt til ti års fengsel i Norge for terrorplanlegging. Italienske myndigheter ønsker både Krekar og en 42 år gammel mann fra Drammen utlevert fordi de skal ha deltatt i et internasjonalt terrornettverk.

Krekar har tidligere uttalt at han kjemper for demokratiske prosesser, og kjemper for et politisk «comeback» i Kurdistan i Nord-Irak.

Han har uttalt at formålet med Rawti Shax har vært å danne en plattform for et politisk parti i Kurdistan. PST og italienske myndigheter mener at Rawti Shax har drevet med politikk i det åpne, og terrorplaner i det skjulte.

Krekars bakgrunn Krekar forklarte i dag om sin ideologiske utvikling fra han deltok i en marxistisk studentorganisasjon og var nasjonalist på sine yngre dager i Nord-Irak , til han ble en bevisst muslim.

På midten av 70-tallet sier han at han ble kjent med Det muslimske brorskapet. I 1988 forlot han brorskapet ideologisk og konkret etter et angrep på Halabja i 1988. På det tidspunktet ble han opptatt av salafisme som en trosretning, sier han.

Ifølge Store norske leksikon, er salafisme en moderne puritansk og reformistisk tilnærming til islam som legger avgjørende vekt på å vende tilbake en bokstavelig tolkning av Koranen. Salafister ønsker å «renske» islamsk tro og praksis for det som anses som «ikke-islamske» elementer.

- Da ble jeg medlem av en islamsk bevegelse (IMK journ. anm.), og hadde en klar rolle innenfor den. På det tidspunktet var jeg en salafistisk jihadist. Jeg var jihadist fordi vi har underlagt styret til Saddam Hussein (I Kurdistan journ. anm.), og fordi vi var utsatt for angrep, sier Krekar, som forklarer at han aldri har hatt tanker om internasjonal jihadisme.

- Min tankegang er på den kurdiske arena. Det er det som er starten på min visjon, og det er det som er Rawti på nåværende tidspunkt, sier Krekar vi sin tolk.
Lært mye i Norge  Krekar sier han har lært mye etter 25 år i Norge. 

- Her i Norge har jeg lært veldig mye. Jeg har forsøkt å bli en salafist, men en liberalist inni meg, sier Krekar, som sier han likevel er pliktoppfyllende til sin religion, men uten å overskride grensene til andre personer.

POLITISK SPILL: Brynjar Meling sier det våker et politisk spill over utleveringsbegjæringen. Han kaller dokumentene italienske myndigheter har overlevert til PST en «drittpakke» for å få Krekar ut av Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITISK SPILL: Brynjar Meling sier det våker et politisk spill over utleveringsbegjæringen. Han kaller dokumentene italienske myndigheter har overlevert til PST en «drittpakke» for å få Krekar ut av Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tro på at min trosretning er riktig, men jeg tåler også feil. Synet til motparten er feil, men jeg tåler også at det er riktig, sier Krekar.

• Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her, og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

Politisk idé Krekar kaller Rawti Shax en politisk idé.

Italienske myndigheter mener Krekar siden 2011 har ledet oppbyggingen av en islamistisk fundamentalistisk organisasjon, Rawti Shax, som skal ha planlagt terrorvirksomhet i Europa og Midtøsten.

Meling advarte i går mot et politisk spill mot hans klient, og anførte at dersom «den angivelige terrorkongen sitter i Norge, må også rettssaken gå i Norge, ikke i Italia». Han uttalte at hele siktelsen lett kunne oppfattes som en «drittpakke» for å få Krekar ut av Norge.

• Les hvilken by italienske myndigheter mener er «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister»

PÅ ITALIENSK OPPDRAG: PST fører saken for italienske myndigheter. Her er politioverbetjent Geir Øvstedal og politiadvokat Signe Aalling i PST i Oslo tingrett, som krever Krekar og en 42 år gammel mann fra Drammen utlevert til Italia.
PÅ ITALIENSK OPPDRAG: PST fører saken for italienske myndigheter. Her er politioverbetjent Geir Øvstedal og politiadvokat Signe Aalling i PST i Oslo tingrett, som krever Krekar og en 42 år gammel mann fra Drammen utlevert til Italia. Vis mer