Krekar-organisasjon knyttes til halshugging og selvmordsbomber

Det viser WikiLeaks-dokumenter NRK har gått igjennom.

NEVNES I WIKILEAKS: Mulla Krekars organisasjon, Ansar al Islam, knyttes til halshugging og selvmordsbombing i Irak. Det viser WikiLeaks-dokumenter NRK har gått igjennom. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
NEVNES I WIKILEAKS: Mulla Krekars organisasjon, Ansar al Islam, knyttes til halshugging og selvmordsbombing i Irak. Det viser WikiLeaks-dokumenter NRK har gått igjennom. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En gjennomgang NRK har gjort av de nylig frigitte WikiLeaks-dokumentene, viser at Mulla Krekar og hans organisasjon Ansar al Islam kan knyttes til halshugging, bilbomber og selvmordsbomber i Irak.  

I alt har kanalen funnet 184 dokumenter som nevner Krekar eller organisasjonen hans.

Dokumentene er fra perioden 2004 til 2009, og viser at organisasjonen står bak angrep mot internasjonale styrker, så vel som andre irakiske grupperinger, melder NRK.  

Tidligere har NRK kunnet avsløre at WikiLeaks-dokumentene viser at norske våpen har vært involvert i drap, og at en mistenkt leiemorder ble tatt med norsk pass i Irak.  

- Ikke kommentere Anasar al Islam er en kurdisk-islamsk opprørsgruppe, dannet i Nord-Irak i 2001. Allerede fra starten av, ble organisasjonen knyttet opp mot al Quaida. Mulla Krekar skal ha vært gruppas leder, og bygde opp organisasjonen mellom 1991 til 2002.  

Ifølge NRK har ikke Mulla Krekar ønsket å kommentere saken.  

Angrep på grønne sonen I WikiLeaks-dokumentene beskrives det blant annet i detalj hvordan medlemmer av Ansar al Islam sammen med Al-Qaida planla flere angrep med bilbomber.  

Andre dokumenter viser hvordan organisasjonen skal ha smuglet både våpen og personer fra Iran, Syria og Libanon.  

Ansar al Islam er tidligere bare knyttet opp mot Nord-Irak, men NRK kan nå fortelle at organisasjonen knyttes til aksjoner og trusler ellers i landet. I WikiLeaks-dokumentene står det også at organisasjonen også skal ha rettet seg mot den grønne sonen i Bagdad.

Ansar al Islam, eller etterkommeren Ansar al Sunna, skal ha ønsket å bombe den grønne sonen.

Opprørsgruppene skulle skyte granater over elva og inn i området som skulle være det tryggeste i den utrygge irakiske byen, skriver NRK.

«Den grønne sonen» i sentrum av Bagdad var en strengt bevokta sikkerhetssone, som huset både den amerikanske og britiske ambassaden, samt den irakiske regjeringen og andre viktige myndighetsbydninger.  

Halshugging Andre dokumenter beskriver hvordan Ansar al Islam truer enkeltpersoner, og faktisk går til angrep på personer som ikke føyer seg. Halshugginger var i en periode en av straffemetodene.

Et tilfelle som rapporteres i januar 2009 beskrives det hvordan en lokal iraker får huset sitt angrepet fordi han ikke følger ordre fra Ansar al Islam.

Mannen hadde noen måneder i forveien fått trusselbrev fra organisasjonen. De ba mannen avslutte skolegangen sin som han var i gang med ved en skole i Tyrkia, skriver NRK.

Når mannen ikke følger ordre, blir han angrepet: — Ukjente menn skjøt og kastet en håndgranat mot huset til den lokale irakeren. Huset ble truffet av både kuler og granatsplinter, skrives det i den militære rapporten.

Ingen skal ha blitt skadd i angrepet, viser rapporten.  

Fremdeles i drift  - Ansar al Islam har vært en av de aller mest aktive opprørsgruppene i Irak. Det kan vi si med bakgrunn i hva gruppen selv har publisert på nettet, rapporter fra krigen og mediedekningen av den, sier Brynjar Lia hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NRK.  

Han mener gruppen fremdeles opererer i landet:

- De er fortsatt aktive i Irak, og kommer med nye meldinger på jihadistiske nettsider flere ganger i uken. Der legger de ut både meldinger og filmklipp fra angrep de har gjennomført, forteller Lia til kanalen.