Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar-plakat: «Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?»

Viste fram hjemmelaget plakat i retten.

VISTE PLAKAT: Mulla Krekar viser fram plakat i retten.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VISTE PLAKAT: Mulla Krekar viser fram plakat i retten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar møter i dag i Oslo tingrett tiltalt for trusler og oppfordring til straffbare handlinger i et NRK-intervju i februar.

Da han kom inn i rettslokalene viste han frem en hjemmelaget plakat hvor han skisserer opp hvordan han mener han er behandlet i Norge. Han skriver:

«Dette er:
• 54. gangen jeg kommer til deres domstol.
• 35. siktelser. 13 år uten noen rettigheter.
• 1250 dager i fengsel for 'trusler'.
• Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?»

Setningene er satt opp som punkter, og etter punktet «skamløst» står det et smilefjes, før han altså spør hvor menneskerettighetene er.

Det er også tegnet en hånd som peker oppover på plakaten, noe som skal være et muslimsk symbol for «en gud».

Tiltalt på nytt etter endt soning
Uttalelsene falt i februar i år, bare en drøy måned etter at Krekar (59) i januar hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

I intervjuet med NRK som ble sendt 25. februar, kom han med nye uttalelser mot en av de tre kurderne han tidligere er straffedømt for å ha truet, uttalelser politiet mener var nær identiske med truslene han ble dømt for i den første saken.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen mot en av de kurdiske mennene «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

Visste ikke om plakat Det er ikke første gang Krekar - som nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen - entrer rettsaler med en slik plakat.
Forsvarer Brynjar Meling sier han ikke visste om plakaten. 

- Det er ikke noe han har snakket med meg om på forhånd. Han har gjort det flere ganger før, og har vel skjønt at hvis han skal kommunisere noe, må han gjøre det selv. Så får vi håpe at han tar feil når han sier han ikke har menneskerettigheter,  sier Meling til Dagbladet.

Han er usikker på om Krekar sikter til sin lange tid i varetekt med plakaten, eller generelt at Krekar mener tiltalen er et brudd på ytringsfriheten.

Sist gang Krekar ble dømt for et lignende forhold - i 2012 - endte en klage opp til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, hvor den fortsatt er til behandling.  Meling sier det kan bli aktuelt hvis Krekar dømmes i også denne saken, men vil ikke foregripe begivenhetene før det er klart om Krekar faktisk blir dømt eller ikke.

Særdeles skjerpende Det er satt av fem dager til rettsaken, og tiltalen beskrives som alvorlig.

«Det er særdeles skjerpende at det trues med drap, og at dette gjøres i en riksdekkende TV-sending overfor en svært stor krets av personer», står det i tiltalebeslutningen.

Viste NRK-klipp Meling startet sin gjennomgang i retten med å minne om at man ikke kan bli dømt for samme forhold to ganger, og at uttalelsene Krekar kom med i NRK-intervjuet ligner forholdene han ble dømt for i Borgarting lagmannsrett i 2012.

-  Et bevistema blir hvilke nye elementer bringes eventuelt til uttalelsene som bringes i nrk-intervjuet i 2015 opp mot hva Mulla Krekar ble dømt for i borgarting lagmannsrett i 2012, sa Meling i retten.

Han ba også retten være obs på at Krekars trusler kom i forbindelse med et intervju - og ba retten tenke over hvordan uttalelsene kommer, hvilke spørsmål som ble stilt til Krekar av NRK-intervjuer Anders Magnus, og hvem som faktisk brakte tema koranbrenning på banen. 

- Det stilles spørsmål hvor man vet hva Krekar mener og kommer til å svare, og så viser man fram deler av det, sier Meling, som tidligere har bedt om å få tilgang til hele råmaterialet NRK har etter intervjuet.  

NRK-intervjuet - som var ett av kun fire intervju Krekar gjorde etter at han ble løslatt - ble vist fram for retten mandag. I samme intervju gir Krekar sin støtte til terrorhandlingen mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere i år.

Det leses også opp intervju Krekar har gjort for utenlandske medier. 

Lange linjer Både aktoratet og forsvarerer Brynjar Meling er opptatt mullaens historikk. I retten blir det forsøkt å male et bilde av hvordan han er som person, hvilken domshistorikk han har, hvilken posisjon han har blant muslimer i Norge og Kurdistan, hvilken kjennskap han har til mer ekstreme islamistiske miljøer, og hva slags innflytelse mullaen har i dag. 

Under sitt innledningsforedrag gjorde Meling noen presiseringer om Krekars rolle i de kurdisk-islamistiske organisasjonene Islamic movement of Kurdistan og Ansar al-Islam i Nord-Irak.

— Krekar har kontinuerlig vært gjenstand for PSTs etterforskning og internasjonal etterforskning. Vi har imidlertid fortsatt til gode å se bevis for at det var trefninger eller attentat som Ansar al-Islam var ansvarlig for mens Krekar hadde reell innflytelse, påpekte forsvareren i retten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!