Krekar roste drapet av Theo van Gogh

Roste ved flere anledninger drapet av den nederlandske filmskaperen.

APPELL:  Mulla Krekar holder apell mor Koran brenning utenfor Stortinget i Oslo. I samme appellen benyttet han anledningen til å rose drapet av Theo van Gogh.Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet.
APPELL: Mulla Krekar holder apell mor Koran brenning utenfor Stortinget i Oslo. I samme appellen benyttet han anledningen til å rose drapet av Theo van Gogh.Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da mulla Krekar holdt sin appell på kurdisk og arabisk på Eidsvoll plass i Oslo fredag ettermiddag, benyttet han anledningen til å flere ganger rose og hedre drapet på den kontroversielle nederlandske filmskaperen Theo van Gogh, melder NRK dagsrevyen.

Han ble drept 2. november 2004 på åpen gate i Amsterdam av en muslimsk fundamentalist, som reagerte på Goghs sterke kritikk av islam i sine filmer. Drapsmannen soner nå en livstidsdom i fengsel i Nederland.

- Det er ytringsfrihetens ubehag. Jeg har alltid fordømt drapet på van Gogh. Krekar kom med en ytring som jeg misliker sterkt, men det er en pris jer er villig til å betale, sier Aktar Chaudhry som sitter i justiskomiteen på Stortinget for SV.

Fredag ettermiddag møtte rundt 100 personer opp på Jernbanetorget i Oslo for å demonstrere mot en youtube-video som viser en brennende Koran.

Videoen er laget av to kurdere bosatt i Norge som mulla Krekar ifølge norske påtalemyndigheter har drapstruet på bakgrunn av nettopp denne handlingen.

Mulla Krekar står tiltalt for blant annet å ha fremsatt drapstrusler mot de to kurderne.

- Jeg vil ikke kommentere drapstruslene han er tiltalt for, sier Krekars bror Khalid Faraj Ahmad.

Demonstrantene hadde møtt opp med bilder av Koranen og Koranen i flammer. De fleste av de rundt 200 demonstrantene var kurdere bosatt i Norge.

Demonstrasjonen gikk oppover Karl Johans Gate til Stortinget, der mulla Krekar holdt en appell på kurdisk og arabisk.

- Han snakket om brenning av Koranen i forskjellige land, og at vi ikke aksepterer at noen utnytter ytringsfriheten på denne måten. Den hellige Koranen må respekteres. Brenning av koranen er ikke ytringsfrihet, det er en fornærmelse, sier Khalid Faraj Ahmed, mulla Krekars bror.

- Krekar kom for å vise at han er en av folket, og kan komme ut i det norske samfunnet og ytre seg, sier Ahmed til Dagbladet. Etter at Krekar hadde holdt sin tale på vel en halvtime ble han eskortert til en ventende drosje omringet av demonstranter som ropte slagord.

- Vi er veldig fornøyd med at demonstrasjonen gikk fredelig for seg. Vi har samarbeidet godt med politiet og dette var en viktig markering, sier Khalid Faraj Ahmad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer