Krekar roste drapet på Theo van Gogh og fordømte koranbrenning

Roste ved flere anledninger drapet av den nederlandske filmskaperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da mullah Krekar holdt sin appell på kurdisk og arabisk på Eidsvoll plass i Oslo, benyttet han anledningen til å flere ganger rose og hedre drapet på den kontroversielle nedrelandske filmskaperen Theo van Gogh, melder NRK.

Han ble drept 2. november i 2004 av en muslimsk fundamentalist, som reagerte på Goghs sterke kritikk av islam i sine filmer.

- Det er ytringsfrihetens ubehag. Jeg har alltid fordømt drapet på van Gogh. Krekar kom med en ytring som jeg misliker sterkt, men det er en pris jeg betaler for ytringsfriheten, sier Akhtar Chaudhry som sitter i justiskomiteen for SV.

Klokken 16 møtte rundt 100 personer opp på Jernbanetorget i Oslo for å demonstrere mot en youtube-video som viser en brennende Koran.

Videoen er laget av to kurdere bosatt i Norge som mulla Krekar ifølge norske påtalemyndigheter har drapstruet på bakgrunn av nettopp denne handlingen.

Mulla Krekar står tiltalt for blant annet å ha fremsatt drapstrusler mot de to kurderne.

DEMONSTRERTE:  Mulla Krekar holder apell mot Koran-brenning utenfor Stortinget i Oslo. Foto : Thomas Haugersveen/Dagbladet.
DEMONSTRERTE: Mulla Krekar holder apell mot Koran-brenning utenfor Stortinget i Oslo. Foto : Thomas Haugersveen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg vil ikke kommentere drapstruslene han er tiltalt for, sier Krekars bror.

Demonstrantene hadde møtt opp med bilder av Koranen og Koranen i flammer. De fleste av de rundt 200 demonstrantene var kurdere bosatt i Norge.

Demonstrasjonen gikk oppover Karl Johans Gate til Stortinget, der mulla Krekar holdt en appell på kurdisk og arabisk.

- Han snakket om brenning av Koranen i forskjellige land, og at vi ikke aksepterer at noen utnytter ytringsfriheten på denne måten. Den hellige Koranen må respekteres. Brenning av koranen er ikke ytringsfrihet, det er en fornærmelse, sier Khalid Faraj Ahmed, mulla Krekars bror.

- Krekar kom for å vise at han er en av folket, og kan komme ut i det norske samfunnet og ytre seg, sier Ahmed til Dagbladet. Etter at Krekar hadde holdt sin tale på vel en halvtime ble han eskortert til en ventende drosje omringet av demonstranter som ropte slagord.

- Vi er veldig fornøyd med at demonstrasjonen gikk fredelig for seg. Vi har sammarbeidet godt med politiet og dette var en viktig markering, sier Khalid Faraj Ahmed.

PASSET PÅ:  Mulla Krekar holder apell mor Koran brenning utenfor Stortinget i Oslo. Da han forlot stedet var han godt passet på av demonstrantene.  Foto : Thomas Haugersveen/Dagbladet.
PASSET PÅ: Mulla Krekar holder apell mor Koran brenning utenfor Stortinget i Oslo. Da han forlot stedet var han godt passet på av demonstrantene. Foto : Thomas Haugersveen/Dagbladet. Vis mer