Krekar-saken henlagt

Riksadvokaten har henlagt terrorsiktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksadvokat Tor-Axel Busch har besluttet å henlegge terrortiltalen mot mulla Krekar etter bevisets stilling.

- Jeg er selvsagt lettet, men stusser over at riksadvokaten i sin erklæring nevner muligheter for gjenopptagning av saken. Nok en gang kommer myndighetene med antydninger om at det kan ligge noe i saken, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet.no - Min klient ønsket at det ble tatt ut tiltale. Dermed kunne han forklare seg i retten og saken kunne blitt presentert i sin fulle bredde. Om saken blir henlagt vil det alltid kunne være noen som stiller spørsmålstegn om det var noe hold i påstandene som ble fremlagt, sier han.

Mulla Krekar var siktet for overtredelse av en rekke paragrafer i straffeloven. Siktelsen omfatter både medvirkning til drap, finansiering av terrorisme og «oppvigleri».

Krekar var blant annet siktet for å ha overtrådt bestemmelsene om forbud mot finansiering av terrorisme. Han var også siktet etter straffelovens paragrafer 233 og 234a, som gjelder drap eller inngåelse av avtale (forbund) om å begå drap. Dessuten var mullaen siktet etter «oppviglerparagrafen», paragraf 140.

Men nå har altså riksadvokaten bestemt at saken aldri kommer til retten. Krekar er dermed en frikjent mann.

Det er over tre og en halv måned siden etterforskningen av Krekar ble avsluttet 27. februar.

Økokrim hadde da etterforsket Mulla Krekar i ett år etter at de i februar 2003 overtok etterforskningen fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Riksadvokaten skulle opprinnelig tatt stilling til saken før påske, men varslet i slutten av april at man trengte enda en måned for å avgjøre saken. En måned senere kom en ny pressemelding om at det heller ikke 2. juni kom noen påtalebeslutning.

Da riksadvokat Tor-Axel Bush overtok saken i februar, varslet han at man hadde flere alternativer, enten å forlange mer etterforskning, reise tiltale, eller henlegge saken.

NTB snakket i formiddag med Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad. Han skal ha sagt at mullaen ikke er forhåndsinformert om Riksadvokatens avgjørelse.

Uansett vil Krekar ikke uttale seg i saken før han har snakket med sin advokat, Brynjar Meling, sier broren. Krekar hadde kontakt med Meling mandag kveld og avtalte møte tirsdag ettermiddag, ifølge Khalid Faraj Ahmad.

Meling er i dag opptatt i lagmannsretten i Farsund.

HENLAGT: Siktelsene mot mulla Krekar er henlagt. Krekar ønsket selv å renvaske seg selv i retten.
SLUTT: Riksadvokat Tor-Axel Busch mener Økokrim ikke har funnet gode nok bevis for at det kan reises tiltale mot Krekar. Dermed er den årelange rettsforfølgelsen over.