Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar-saken starter i Oslo tingrett tirsdag

Krekar vil selv være til stede.

MØTER I RETTEN:  Mulla Krekar vil være til stede i retten når tvangsbosettingen behandles i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
MØTER I RETTEN: Mulla Krekar vil være til stede i retten når tvangsbosettingen behandles i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvangsbosettingen av mulla Krekar behandles i Oslo tingrett førstkommende tirsdag, melder TV 2.

- Vi har fått beskjed om at saken starter tirsdag klokka 09. Jeg imøteser den rettslige behandlingen, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til Dagbladet.

Mulla Krekar vil selv være til stede i retten.

- Ja, han vil være til stede. Det er viktig at han kommer til orde, og det er avgjørende for våre anførsler, sier Meling til Dagbladet.

Løslates søndag - Hva ønsker han selv å få fram i retten?

- Budskapet er helt klart at han ønsker å være hjemme hos sin familie i Oslo, og han vil bidra til å begrunne at han ikke er noen trussel, sier Meling.

Søndag slipper Krekar ut av Kongsvinger fengsel etter to år og ti måneder bak murene for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere. Oslo politidistrikt ønsker å pålegge ham å bosette seg på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Forsøket på tvangsplassering av Krekar er det første vedtaket av sitt slag i Norge. Flere av Norges mest framtredende jurister har uttalt seg svært kritisk om gyldigheten av vedtaket.

Torsdag kveld leverte Krekars advokat, Brynjar Meling, inn en begjæring om at Oslo tingrett opphever vedtaket.

«En håndfull» Dagbladet har forsøkt å få klarhet i om det er noen andre personer i Norge som rammes av det som skal være en generell instruks fra justisministeren.

Instruksen ble sendt til Politidirektoratet onsdag 14. januar, og innebærer at personer som Krekar i regelen skal pålegges meldeplikt og et bestemt oppholdssted inntil de er sendt ut av landet. Hjemmelen er utlendingslovens paragraf 105. Overfor NTB uttalte Anundsen samme dag at han antok at instruksen ville gjelde en håndfull personer i tillegg til Krekar.

Men verken UDI eller Politidirektoratet kjenner til andre som er i samme situasjon som Krekar. Det opplyste etatene til Dagbladet fredag.  På spørsmål fra Dagbladet om andre personer som vil bli rammet av instruksen, svarte Justisdepartmentet at «statsråden ikke kan være konkret enn dette fordi slike eventuelle saker vil være graderte».

- Jeg er ikke overbevist av formuleringene fra politisk hold om at instruksen er ment å ramme andre en mulla Krekar, sier Meling.

(Dagbladet kommer tilbake med mer)