Krekar saksøker Norge

Mener norske myndigheter har plassert ham i indre eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

52 år gamle Mullah Krekar klager nå Norge inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på grunn av behandlingen han har fått, skriver VG.

- Jeg saksøker Norge for å sjekke om jeg har fått alle de rettigheter jeg har krav på. Jeg krever bare det jeg har krav på og bryr meg ikke om folks reaksjoner, sier Mulla Krekar til avisen.

Tvunget inn i husarrest

Krekar ønsker at Strasbourg-domstolen vurderer om Norge har forbrutt seg mot tre artikler i menneskerettighets- konvensjonen - blant annet om han blir utsatt for umenneskelig behandling fra norske myndigheter.

- Han har ingen identifikasjonspapirer, ingen bevegelsesfrihet eller rettigheter her i landet, verken økonomisk eller sosialt. I stedet er han tvunget inn i noe som kan minne om husarrest uten mulighet til å skaffe seg inntekter til å forsørge seg eller familien, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

- Ønsker å forlate Norge

- Det man ønsker avklart er hvor langt et land kan tillate seg å gå i å treffe vedtak som rett og slett ikke kan gjennomføres. I snart seks år har min klient vært formelt utvist fra riket, selv om norske myndigheter innrømmer at det ikke er mulig å sende ham tilbake til Irak, sier advokaten.

Ifølge Meling ønsker Krekar å forlate Norge så snart det er trygt for ham å reise tilbake til Irak.

SAKSØKER NORGE: Mullah Krekar er formelt utvist fra Norge, men han kan ikke sendes tilbake til Irak på grunn av den farlige situasjonen i landet. Han mener han er satt i indre eksil i Norge og klager myndighetene inn til menneskerettighetsdomstolen. Foto: Scanpix
SAKSØKER NORGE: Mullah Krekar er formelt utvist fra Norge, men han kan ikke sendes tilbake til Irak på grunn av den farlige situasjonen i landet. Han mener han er satt i indre eksil i Norge og klager myndighetene inn til menneskerettighetsdomstolen. Foto: Scanpix Vis mer

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil tak Krekars sak opp til behandling.

(NTB)

Krekar saksøker Norge
FØRER SAKEN: Krekars advokat Brynjar Mehling vil ha avklart om et land kan fatte vedtak som ikke lar seg gjennomføre.