VISJON OM POLITISK KARRIERE: Mulla Krekar sier at «Rawti Shax» er en plan om å danne et politisk parti i Kurdistan.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VISJON OM POLITISK KARRIERE: Mulla Krekar sier at «Rawti Shax» er en plan om å danne et politisk parti i Kurdistan. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Krekar sammenlikner sin politiske visjon med Kristelig Folkeparti

Nekter for å ha forbindelse til et terrornettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Rawti er en visjon, bare en visjon.

Det sa Mulla Krekar i retten da han skulle beskrive det PST mener er en terrororganisasjon. Han ble så engasjert at han til tider la om til norsk.

Mulla Krekar er siktet for terrorplanlegging, og mistenkes for å være leder for organisasjonen Rawti Shax, som ifølge italienske myndigheter hadde planer om terrorangrep i Europa. Oslo tingrett behandler nå en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter, som føres for retten av PST.

Islamsk parti Kregar presenterte i retten en lengre historisk beretning om hvordan politiske partier utviklet seg i Europa, fra liberalistiske ideer fra 1200-tallet til 1500-tallet, og videre utviklingen etter opplysningstiden og den franske revolusjonen i 1789.

- De politiske og liberale partiene i Europa har dette som bakgrunn, sier Krekar, som så sammenligner sin idé om Rawti, med kristne partier i Europa, blant annet Kristelig Folkeparti i Norge.

- Det blir dannet kristelige politiske partier. Blant annet Krf i Norge eller andre kristne partier i Europa, sier Krekar.

Krekar sier han vil danne et grunnlag for et islamsk politisk parti, som tar avstand fra IS og kalifatet. Han sier han tar avstand fra terror.

- Jeg snakker om islam. Dere har en kristen bakgrunn, jeg har en islamsk bakgrunn, som jeg videre vil danne et politisk grunnlag for, sier Krekar.

- Ikke en organisasjon Organisasjonen, som bærer navnene «Rawti Shax» eller «Didi Nwe», ble ifølge italiensk politi bygd på restene av Krekars tidligere organisasjon, Ansar al-Islam, som på begynnelsen av 2000-tallet lå i ruiner etter at Krekar og flere andre medlemmer ble straffeforfulgt, og finansieringen stupte. 

- Det er ikke en en organisasjon. Det er en idé som folk samler seg rundt. Enten intelligente folk fra universitetet eller vanlige folk på gaten, sier Krekar. 

• Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her, og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

Italienske myndigheter mener at «Rawti Shax» har en åpen side og en skjult side. PST sa til Dagbladet at organisasjonen drev med politikk i det åpne, og terror i det skjulte.

- Det er bare en påstand. Hva jeg har på hjertet, får folket se i det åpne lys. Om det er venner eller fiender, det spiller ingen rolle. Jeg har ikke blitt oppdratt slik at jeg har en fiendtlig skjul side, og en vennlig åpen side, sier Krekar.

Ikke ansvar for andres uttalelser Krekar sier at hans visjon om Rawti Shax, ikke kan sammenlignes med andre salafistiske eller jihadistiske retninger. De retningene finner han seg ikke i, sier han.

Han sier videre at han har skrevet manifestet for Rawti-retningen. Men det at PST og italienske myndigheter kaller dette en terrororganisasjon eller en organisasjon med planer om angrep mot Europa, er feil.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Italienske myndigheter har siktet mulla Krekar for terrorplanlegging og for å ha ledet en terrororganisasjon som hadde konkrete planer om angrep i Europa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Italienske myndigheter har siktet mulla Krekar for terrorplanlegging og for å ha ledet en terrororganisasjon som hadde konkrete planer om angrep i Europa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Krekar blir tydelig opprørt når han snakker om mannen fra Italia som satte i gang etterforskningen, og som nå er dømt til seks års fengsel for terror. PST har sagt at Krekar kunne ha blitt dømt til 10 års fengsel for terrorforbund etter norsk lov.

Krekar sier at man ikke kan bli medlem av Rawti, fordi det ikke er en organisasjon.

Han sier også at dersom andre personer som er pågrepet og siktet i saken sier at de er medlemmer, og at han selv er lederen for organisasjonen, er det feil. Han kan heller ikke ta ansvar for at andre som angivelig skal være medlem av organisasjonen har snakket om våpen.

- Rawti er ikke mer enn et manifest. Jeg er Rawti, og Rawti er meg, sier Krekar.

Innovative ideer Lars Gule, som i retten skal snakke om islamsk statsrett, sier at Krekar har opprettet en innovativ retning innenfor salafismen.

Gule sier at Krekar nå har et ønske om å involvere seg politisk, noe mange salafister ikke mener er mulig etter islam. Krekar sier han kun har visjoner for Kurdistan i Nord-Irak, hvor han ønsker et maktskifte ved hjelp av det han kaller demokratiske prosesser.

- Det som er poenget hans er at vi har til ulike tider i historien innenfor religion har hatt det som begynner som en bred tanke og noen refleksjoner. Kristendommen for eksempel har en bestemt form, og da er den en vid bred strømning. Men så begynner man også innenfor religion å få utviklingen av et demokrati og ulike politiske retninger. Når dette skjer, tidfester det seg til den franske revolusjonen. Da må også kristne ta stilling til om de vil etablere politiske partier, sier Gule, som sier at Krekar nå mener det er mulig innenfor Islam å danne partier på islamsk grunnlag.

INNOVATIV: Lars Gule, forsker og førsteamanuensis på Høyskolen i Oslo og Akershus, er innhentet for å uttale seg om islamsk statsrett. Han mener at Krekar har skrevet et innovativt salafistisk manifest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNOVATIV: Lars Gule, forsker og førsteamanuensis på Høyskolen i Oslo og Akershus, er innhentet for å uttale seg om islamsk statsrett. Han mener at Krekar har skrevet et innovativt salafistisk manifest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer