Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar:

Krekar satt for lenge i varetekt. Italia trekker begjæringen om utlevering

Riksadvokaten beordrer løslatelse.

Trekker tilbake: Italia trekker begjæring om utlevering. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Trekker tilbake: Italia trekker begjæring om utlevering. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake. Riksadvokaten beordrer at Krekar løslates, opplyser Riksadvokaten. Videre forteller han at løslatelsen skjer på grunn av at Krekar satt for lenge i varetekt.

- Når jeg leser den kjennelsen ser det ut for meg at det begrunnes i italiensk internrett. Der står det at man ikke kan sitte for lenge i varetekt før hovedforhandlingen begynner, forklarer embetsleder ved det nasjonale statsadvokatembetet, Jan Glent.

I en pressemelding fra Riksadvokatembetet viser det seg at fengslingskjennelsen som lå til grunn for utleveringsbegjæringen ble opphevet den 3. mars. Men utleveringsbegjæringen ble ikke opphevet før 25. november. Det betyr at Krekar løslates.

- Ja, den prosessen er i gang nå, sier Glent.

Har ikke fått kontakt med klienten

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, sier også at saken i Italia er avsluttet og at Krekar er i ferd med å bli løslatt. Men advokaten har ikke klart å få kontakt i han ennå.

- Jeg forsøker å få kontakt med han nå. Jeg regner med at han naturlig nok er lettet, sier Meling.

Videre forteller Meling at Krekar sannsynligvis vil gå tilbake til skriverier, studier og forelesninger i Norge nå som han blir løslatt. Men nå er han bare lettet over utfallet.

- Utfra bevisene hadde ikke dette vært en sak, så sånn sett var det forventet, men utfra det politiske spillet som vi har sett i denne saken er jeg nok mer lettet enn overrasket, sier han før han følger opp med:

- Men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål her.

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) tar beslutningen til etterretning. Solberg sier at Krekar-saken ikke er et politisk spørsmål, og at man må akseptere at han ikke blir utlevert, skriver NTB.

– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter i Norge. Det ikke et politisk spørsmål. Hvis det ikke er grunnlag for saken som skulle lede til utlevering, så er det helt naturlig at italienerne trekker begjæringen, sier Solberg.

Riksadvokatens pressemelding

– Riksadvokaten har mottatt kopi av brev av 25. november 2016 fra det italienske justisministeriet til Justis- og beredskapsdepartementet, hvor det er opplyst at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, skriver Riksadvokatembetet i en pressemelding.

I pressemeldingen så viser det seg at fengslingskjennelsen som lå til grunn for utleveringsbegjæringen ble opphevet den 3. mars.

- Fengslingskjennelsen som lå til grunn for utleveringsbegjæringen ble opphevet ved en italiensk kjennelse 3. mars 2016. Det er ikke opplyst hvorfor kjennelsen ble opphevet eller hvorfor utleveringsbegjæringen ikke er blitt trukket tilbake tidligere, skriver de videre.

Men Riksadvokaten hadde ikke en anelse om at utleveringsbegjæringen kom til å bli opphevet på det tidspunktet.

Vi trodde han kunne utleveres helt til vi fikk den informasjonen som kom nå nylig. Hadde vi ikke trodd det, kunne vi ikke satt i gang den rettsprosessen som har vært, forklarer Glent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling