Krekar slipper å vitne i terrorsaken

Frafalt sammen med Herland.

SLIPPER Å VITNE: Mulla Krekar, her fotografert da han ble fremstilt for varetektsfengsling tidligere i vår, er frafalt som vitne i terrorsaken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SLIPPER Å VITNE: Mulla Krekar, her fotografert da han ble fremstilt for varetektsfengsling tidligere i vår, er frafalt som vitne i terrorsaken. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): mulla Krekar er frafalt som vitne i terrorsaken. Det opplyser Tord Jordet, en av Anders Behring Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Han ønsker ikke å møte. Vi har tatt dette til etterretning og har derfor valgt å frafalle ham, sier Jordet.

Krekar var kalt inn som vitne i rettssaken av Breiviks forsvarere, og skulle etter planen vitne mandag neste uke.

Krekar har de siste dagene gjort det klart at han ikke ønsket å møte som vitne i retten.

En av hans forsvarere, Arvid Sjødin, sa dette til NRK for to uker siden.

- Her er det snakk om et massedrap på ungdommer på et begrenset område. mulla Krekar kan overhode ikke opplyse retten om det denne saken handler om, sa Sjødin.

Det kom i retten i dag frem at også Hanne Nabintu Herland slipper å vitne.

Geir Lippestad forklarer frafallet av Nabintu Herland på følgende måte:

- Det er ikke vits å ha vitner her som ikke vil, det blir bare tøys. Vi må ha vitner som er villige til å forklare seg om de kunnskaper de har, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Men Breiviks forsvarer forstår ikke hvorfor Nabintu herland, som først var positiv til å vitne, plutselig ikke ønsket.

- Jeg kan nesten ikke forstå argumentasjonen hennes. Vi ønsker nettopp at hun skal forklare seg om hva hun mener i sin bok, en offentlig bok som jeg vil tro at hun ønsker at flest mulig skal lese. Vi ønsker å høres hennes tanker og erfaringer som relgionshistoriker, at hun da opplever det som et angrep syns jeg er vanskelig å forstå.

Lippestad mener dette er et tap for saken.

- Vi syns det er synd at folk som er med i samfunnsdebatten og som har meninger og fagkunnskap ikke ønsker å stille. Men det er tøysete å ha med folk som ikke ønsker å si noe.

Den opprinnelige vitnelisten på 29 navn er blitt redigert kraftig.

Lars Østby fra Statistisk sentralbyrå, Blitz-veteran Stein Lillevolden, Rita Karlsen i Human Rights Service og Document.no-redaktør Hans Rustad er blant navnene som nå er borte fra lista.