Krekar stemplet av Iran

Det var iranske myndigheter som slo alarm ved den norske ambassaden i Teheran og startet spillet som førte til at mulla Krekar ble arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar forteller at han kom til Iran i slutten av august i fjor, og ønsket å reise videre til området som hans gruppe kontrollerer i Nord-Irak. Etter sju dager i hovedstaden Teheran ble han arrestert av iransk politi. Han satt ei uke fengsel, før han natt til 12. september i fjor ble utvist og sendt til Nederland.

Varslet ved midnatt

Den norske ambassaden i Teheran ble varslet ved midnatt 11. september om at en norsk borger var arrestert, ville bli deportert og at han var medlem av al-Qaida. Iranerne oppga på dette tidspunktet ikke noe navn, opplyser pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Tjenestemenn fra ambassaden dro til flyplassen, men slapp ikke inn i rommet der Krekar ble holdt. Klokka tre om natta ble han satt på flyet til Nederland.

Deportert

Først mange timer etter deportasjonen fikk en lokalt ansatt ved den norske ambassaden i Teheran vite at det var mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, som var blitt deportert.