Krekar-støttespillere fra Fredrikstad og Drammen pågrepet i antiterroraksjonen

Italienske myndigheter mener 42-åringen planla terror i Norge.

PÅGREPET: 42-åringen bosatt i Drammen ble pågrepet i dag tidlig. Det er ikke kjent om han erkjenner straffskyld.
PÅGREPET: 42-åringen bosatt i Drammen ble pågrepet i dag tidlig. Det er ikke kjent om han erkjenner straffskyld.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to andre mennene som er pågrepet i Norge i tilknytningen til etterforskningen av Mulla Krekars påståtte terrornettverk er 38 og 42 år, og bosatt i henholdsvis Fredrikstad og Drammen.

Ingen av dem er tidligere straffedømt.

I en pressemelding fra italienske myndigheter beskrives Fredrikstad-mannen som en ledende skikkelse i det de mener er Krekars organisasjon. Italienerne mener Krekar siden mars 2012 har ledet organisasjonen fra fengselet i Kongsvinger, og at han har gitt direktiver gjennom samtaler med blant annet de to mennene.

Italienerne mener videre at Fredrikstad-mannen (38) har støttet Krekar både offentlig og i det skjulte, og at til en viss grad overtok Krekars rolle i nettforumene gruppen har brukt etter at Krekar ble pågrepet.

- Forsøkte å få tak i våpen De mener han har bidratt til radikalisering og at han har spredt propaganda i Europa og Kurdistan. De mener også at han forsøkte å få tak i våpen som skulle brukes i «operasjoner i Europa».

De mener videre at han sammen med Krekar har planlagt «skjulte operasjoner» i Kurdistan, kamuflert som hjelpearbeid. Italienerne mener det er avdekket at han var involvert i kidnappinger og utpressing av politikere i de kurdiske områdene i Irak.

Det er foreløpig ikke noe informasjon om hvor langt i planleggingen de italienske myndighetene mener gruppen var før dagens pågripelser.

- Planla terror i Norge Mens Fredrikstad-mannen ifølge italienerne skal ha vært involvert i planleggingn av aktivitet i kurdiske områder, mener de at 42-åringen har deltatt i planleggingen av terrorhandlinger i Norge.

PST sier at det aldri har vært noen konkret trussel mot mål i Norge.

Italienske myndigheter mener Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe, som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland som politiet anklager 42-åringen organiserte oppstarten av - på ordre fra Krekar. De sier også at han hadde nær kontakt med et tidligere Ansar al Islam-medlem nå bosatt i Italia.

42-åringen fra Drammen har tidligere ledet en nå nedlagt bedrift i Oslo.

- Ledet fra fengselet Etterforskningen er blitt koordinert av Eurojust, og ledet av italienerne. De skal ha avdekket at gruppemedlemmene ved bruk av internett og virtuelle chat-grupper har kunnet «holde kontakten med deres spirituelle leder, Mulla Krekar».

«Selv i fengsel så fortsatte han å drive ikke bare den ideologiske organisasjonen, men også strategisk retning i store saker, som deltakelsen i Syria-konflikten og valget om å støtte IS», skriver italiensk politi i en pressemelding.

Italienerne mener Krekar hadde en strategi om at organisasjonen Rawt skulle alliere seg med IS i Syria, og bringe konflikten inn i Kurdistan. Det videre målet skulle være å innføre en islamsk stat der, med Krekar som emir, mener de italienske etterforskerne.

- Sorgens dag Krekars advokat Brynjar Meling sier han tar anklagene til etterretning.

PÅGREPET: Fredrikstad-mannen ble pågrepet i dag tidlig.
PÅGREPET: Fredrikstad-mannen ble pågrepet i dag tidlig. Vis mer

- Vi får vente og se hva som ligger i dette, sier Meling.

Han opplyser at Krekar siden mars 2012 kun har vært på frifot i 30 dager, og at telefonaktiviteten hans i fengsel har vært kontrollert.

- Jeg hørte Siv Jensen si at dette er en gledens dag. Jeg vil si at hvis dette er riktig, er det en sorgens dag at PST ikke har avdekket dette før, sier Meling.

Meling har ikke snakket med klienten om de konkrete anklagene, men sier generelt:

- Jeg legger til grunn det han har sagt hele tiden, at han har ingen norsk eller europeisk agenda, men en agenda om å drive politikk i Kurdistan.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram