MØTER TROLIG I RETTEN: Mulla Krekar møter trolig i Oslo tingrett til uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTER TROLIG I RETTEN: Mulla Krekar møter trolig i Oslo tingrett til uka. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Krekar til Oslo når han slipper ut av fengselet

Skal trolig møte i retten når Kyrksæterøra-klagen behandles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar blir ikke sendt til Kyrksæterøra umiddelbart etter at han slipper ut av fengsel søndag. Årsaken er at Oslo politidistrikt ønsker ham til stede når klagen hans behandles i tingretten, melder distriktet i en pressemelding.

- Jeg har ikke snakket med min klient ennå, men alt tyder på at han kommer til Oslo for å møte opp i retten under i klagebehandlingen, sier Krekars advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

- Ikke hensiktsmessig Klagebehandlingen kan først foregå tidlig i neste uke. Politidistriktet finner det ikke hensiktsmessig at Krekar tvangssendes til trønderbygda Kyrksæterøra bare for å være der én dag eller to før han må fraktes til Oslo. Han vil dermed trolig få reise til familien på Tøyen når han slipper ut av Kongsvinger fengsel.

- Dette var en beslutning som Oslo politidistrikt fattet på selvstendig grunnlag av praktiske hensyn - i hovedsak at Krekar skal ha anledning til selv å møte i Oslo tingrett når saken behandles, og av hensyn til at klient og advokat skal kunne kommunisere enkelt i forkant av rettsmøtet, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i pressemeldingen.

Krekars advokat Brynjar Meling leverte i går en 20 sider lang klage på politivedtaket om at klienten skal tvangsplasseres på Kyrksæterøra når han slipper ut av fengsel, der han soner en dom for trusler. Oslo tingrett meddelte at en behandling av klagen kunne skje allerede i dag, men det viser seg nå at de trenger mer til å gå igjennom klagen - nærmere bestemt må de ta helga til bruk.

Avviser avtale Ifølge TV 2 Nyhetene er det en hemmelig avtale mellom Meling og Oslo politidistrikt som ligger til grunn for at Krekar ikke sendes til Trøndelag før klagen er behandlet i retten. Overfor Dagbladet avviser Meling at en slik avtale eksisterer.

- Jeg har ikke sagt noe om noen avtale, og vet ikke hvor det kommer fra. Jeg har sendt en klage der jeg ber om oppsettende virkning (at flyttevedtaket om Krekar ikke trer i kraft før klagen er behandlet, red.anm.). Politiets beslutning har de tatt på selvstendig grunnlag, sier advokaten.

Meling forteller at han benytter seg av avansert juss for å be om oppsettende virkning. I utgangspunktet kan en slik utsettelse bare innvilges dersom advokaten begjærer såkalt midlertidig forføyning i sivil rett, dvs. Oslo byfogdembete. Oslo tinghus meddelte imidlertid i går at de ser det som naturlig at saken følger det strafferettslige sporet, dvs. at klagesaken behandles på linje med et fengslingsmøte.

- Jeg har sendt en begjæring i det strafferettslige sporet, men mener paragraf 105 (i utlendingsloven, om meldeplikt og bestemt oppholdssted) både berører tvisteloven og straffeloven. Min oppfatning er da at samme rett kan ta stilling begge spørsmålene, sier advokaten.

Oslo politidistrikt vil ikke kommentere sin beslutning om Krekar ytterligere.

- INGEN AVTALE: Krekars avokat Brynjar Meling avviser at det foreligger en avtale mellom ham og Oslo politidistrikt som sier at Krekar ikke skal pågripes og sendes til Kyrksætereøra umiddelbart etter løslatelsen fra fengselet søndag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- INGEN AVTALE: Krekars avokat Brynjar Meling avviser at det foreligger en avtale mellom ham og Oslo politidistrikt som sier at Krekar ikke skal pågripes og sendes til Kyrksætereøra umiddelbart etter løslatelsen fra fengselet søndag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer