Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar:

Krekar under pågripelsen: «Islam kommer til dere!»

Etter å ha blitt dømt til 12 års fengsel av en italiensk domstol han aldri har forklart seg til, ble mulla Krekar pågrepet av norske PST mandag kveld.

PÅGREPET: Natt til tirsdag ble Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, pågrepet av PST på hans bopel i Oslo. Video: KURD TV Vis mer

TIPS OSS! Har du informasjon i saken? Ta kontakt på 24 00 00 00 / 2400@db.no.

Bare timer etter at mulla Krekar ble dømt til 12 års fengsel i Italia for terrorplanlegging, ble han pågrepet på sin bopel i Oslo mandag kveld.

Det var PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, som pågrep 63-åringen i 22-tida, får Dagbladet opplyst.

PST skrev i går kveld at pågripelsen kom «på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter». Krekars forsvarer Brynjar Meling beskrev pågripelsen som «meningsløs» overfor Dagbladet.

DØMT: Mulla Krekar, som er dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging, er pågrepet av PST etter en etterlysning fra italienske myndigheter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT: Mulla Krekar, som er dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging, er pågrepet av PST etter en etterlysning fra italienske myndigheter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Islam kommer til dere!»

En video av PSTs pågripelse av Krekar er nå blitt publisert på Youtube, på en kanal hvor flere videoer med og av Krekar tidligere er blitt publisert.

Hvem som har tatt videoen er uklart, men den viser blant annet hvordan flere sivile politimenn er inne i Krekars leilighet i Oslo.

På et tidspunkt sier en politimann til Krekar:

«Kom med meg», mens Krekar fortsetter å snakke med andre personer som befant seg på adressen.

Deretter viser videoen hvordan Krekar blir ført ut av bygningen, ut på gata og inn i en politibil.

På vei inn i bilen roper Krekar flere ting, deriblant:

«Only islam, islam kommer til dere!».

Deretter går to menn, formodentlig sivile polititjenestepersoner, forbi den uniformerte politibilen med en koffert og en bag.

Fengsles onsdag

Krekar blir mest sannsynlig framstilt for varetektsfengsling onsdag. Dagbladet har ikke lyktes å få kontakt med Krekars forsvarer Meling tirsdag morgen.

Til Dagbladet mandag kveld var han kritisk til PSTs framferd.

- Jeg stiller meg svært undrende til PSTs begrunnelse for å pågripe ham nå. Det er helt meningsløst. Jeg vet ikke hva PST ser for seg med dette, sier advokaten, sa Meling til Dagbladet.

Overfor VG fortalte Meling at Krekar ikke mener det er grunnlag for å varetektsfengsle ham.

- Han motsetter seg arrestasjonen og er klar på at det ikke er grunnlag for å holde ham i varetekt, sier Meling, og legger til:

- En arrestasjon begrunnet i unndragelsesfare av en mann de har full kontroll på ... det sier seg selv at det er unødvendig.

DØMT: Mulla Krekar er i Oslo tingrett dømt til halvannet års fengsel for å ha truet en kurder under et NRK-intervju. SYNC: Brynjar Meling, forsvarer Video: Trine Lejon/ Birgitte Iversen Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Lang prosess

Italienske myndigheter har nå 20 dager på seg til å begjære Krekar utlevert. Men det kan blir en lang prosess:

Krekar kommer trolig til å motsette seg utlevering, og spørsmålet vil da havne i norsk rettsvesen - potensielt i alle tre rettsinstansene, samt muligens Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Når rettinstansene er ferdige med sin behandling, havner spørsmålet til slutt på Justisdepartementets bord. Spørsmålet om utlevering er dermed i bunn og grunn politisk.

Norske myndigheter har tidligere ønsket å utlevere Krekar, og det ble godkjent helt opp til Høyesterett. Utleveringen ble likevel stoppet, fordi italienske myndigheter trakk tilbake utleveringsbegjæringen.

Terrortiltalt

Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS).

De mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere, som alle ble pågrepet under en politiaksjon 12. november 2015.

De fem andre tiltalte i saken er dømt til mellom sju og et halvt og ni års fengsel, ifølge Rai News.

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden. Medlemmer av Ansar al-Islam er også holdt ansvarlige for terrorhandlinger i Irak.

Krekar møtte ikke i rettssaken mot ham i Italia, og retten avslo Krekars tilbud om å forklare seg over videolink.

Meling har tidligere uttalt at Krekar risikerte å bli varetektsfengslet og deportert til et tredjeland, som Jordan eller Irak, dersom han møtte i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media