Krekar var i Oslo i august

AMSTERDAM: Mulla Krekar var i Norge 2. august og fikk fornyet sine norske reisedokumenter. Før i går visste ikke mulla Krekars kone Rokhosh Ahmad noe om dette. Hun har ikke sett ham på over et år, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men hun mener hun kjenner sin mann etter 18 års ekteskap, og at han ikke er noen narkosmugler, men en sterkt troende muslim. Det er mulla Krekars norske advokat Brynjar Mehling som sier at mulla Krekar fikk fornyet sine norske reisedokumenter i begynnelsen av august. De måtte fornyes før slutten av august, og de kan bare fornyes ved personlig oppmøte.

Det betyr at den ekstremistiske geriljalederen med 500- 600 tungt væpnete håndgangne menn i det nordlige Irak må ha vært i Norge i begynnelsen av august uten å ta kontakt med sin familie.

Sliten norsk Ford

Rokhosh Ahmad og mulla Krekars bror Khalid Faraj Ahmad kom i går kveld til Amsterdam i en sliten Ford Fiesta med norske skilter. Etter lang tid på veien var de slitne, men fulle av håp, fordi det nå er mennesker som jobber for dem, og for at de skal få besøke mulla Krekar.

Det er før Brynjar Mehling sier at mulla Krekar må ha vært i Norge i august, og Dagbladet snakker med den omstridte geriljalederens kone.

- Jeg håper jeg får møte min mann i dag. Jeg er glad for alle som hjelper til, og takker norske myndigheter for at den norske ambassaden i Nederland har lovet å hjelpe til slik at vi slipper inn i fengselet, sier Rokhosh Ahmad.

Hun står ved kanalen utenfor det nederlandske advokatkontoret som skal bistå mulla Krekar. Lyset fra gatelykta, og etter hvert fotografenes blitslamper, faller på en kvinne preget av usikkerhet og angst.

- Min mann er uskyldig i anklagene om narkosmugling. Jeg blir her helt til jeg treffer ham, sier hun.

- Når så du ham sist?

- Det er mer enn ett år siden, sier Rokhosh Ahmad.

Helt spesiell sak

Saken mot mulla Krekar er en sak med mange besynderlige sider. Det nederlandske advokatkontoret som har saken, håndterer alle vanskelige utlendingssaker i Nederland, men har aldri opplevd å bli behandlet som de blir nå.

Aldri tidligere har de opplevd å ikke få møte sin klient. Aldri tidligere har de opplevd at de ikke har fått se ett eneste dokument.

Det er også unikt at en mann sendes til Nederlands mest rømningssikre fengsel straks etter pågripelsen.

Måten mulla Krekar ble pågrepet på, er også bare rykter, selv for advokatkontoret. Ett rykte går ut på at han ble pågrepet inne i flyet da det landet. Et annet at han ble pågrepet da han forsøkte å ta seg inn i Nederland etter at flighten hans fra Teheran landet sist torsdag. Nederlandske myndigheter har lagt fullstendig lokk på saken.

Vet ikke hvordan

Det samme har myndighetene i Jordan. Det er Jordan som krever mulla Krekar utlevert for å ha vært involvert i heroinsmugling. Men i den jordanske hovedstaden Amman sier journalistkilder til Dagbladet at ingen ting om denne saken har lekket ut. Det er uvanlig, og det tyder på at saken har aller høyeste politiske prioritet, og styres i detalj helt fra toppen, sier kildene.

Advokat Brynjar Mehling ser en amerikansk konspirasjon i spillet om mulla Krekars skjebne. Han mener USA bruker Jordan for å få Krekar utlevert.

At han utleveres til Jordan, passer USA godt. Der kan man regne med at politiet vil bruke andre og mer effektive avhørsmetoder enn i Nederland eller Norge. Jordan får mye økonomisk støtte av USA, og ville vært bankerott uten denne støtten.

Strenge restriksjoner

Amerikanske myndigheter vil snakke med mulla Krekar fordi han er en religiøs, ekstremistisk geriljaleder i det nordlige Irak med påståtte bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida-nettverk. Det er også påstander om at mulla Krekar har samarbeidet med irakisk etterretning i den lokale maktkampen mellom grupper av kurdiske krigere i det nordlige Irak. Mulla Krekar kan rett og slett være beviset som knytter Saddam Hussein til Osama bin Laden og hans nettverk av terrorister.

Strengt

Det nederlandske advokatkontoret som har mulla Krekars sak, mener det vil være eksepsjonelt hvis mulla Krekar utleveres til Jordan. Nederland har sterke restriksjoner på å sende fanger til land der de kan lide overlast, og det er ikke aktuelt å sende mulla Krekar til Jordan hvis han risikerer dødsstraff.

Men en slik forsikring kan sikkert jordanske myndigheter gi, hvis det trengs.

Vil kjempe: Advokat Brynjar Mehling, Krekars bror Khalid Faraj og Krekars kone Rokhosh Ahmad i Amsterdam i går. - Jeg håper jeg får møte min mann i dag. Jeg er glad for alle som hjelper til, og takker norske myndigheter for at den norske ambassaden i Nederland har lovet å hjelpe til slik at vi slipper inn i fengselet, sier Rokhosh Ahmad.