Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar varsler omkamp: Dette er punktene de strides om

Krekars advokat vil kjempe for å beholde Krekar i Oslo.

KLAR FOR ANKESAKEN:  Mulla Krekar fotografert på gata utenfor retten, da saken hans om tvangsflytting til Kyrksæterøra ble behandlet. Krekar tapte i Oslo tingrett, men anker videre til lagmannsretten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLAR FOR ANKESAKEN: Mulla Krekar fotografert på gata utenfor retten, da saken hans om tvangsflytting til Kyrksæterøra ble behandlet. Krekar tapte i Oslo tingrett, men anker videre til lagmannsretten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES / OSLO (Dagbladet): Oslo tingrett har i dag besluttet at mulla Krekar kan sendes til Kyrksæterøra.

Mullaens og hans advokat Brynjar Meling anket imidlertid umiddelbart og varsler ny kamp i lagmannsretten.

- Han er naturlig nok skuffa, men ikke overraska. Han er klar for å anke, sier Meling til pressen.

Dette er punktene de vil strides om:

Vil være hos familien For at Krekar skal bli fornøyd i denne saken, må beslutningen om å tvangsflytte ham oppheves og Krekar må få bo med familien i Oslo uten meldeplikt. Hvor Krekar skal bo fram til saken er ferdig i rettssystemet, tok imidlertid ikke Oslo tingrett stilling til i dag.

Det første Meling nå vil prøve på, er derfor at Krekar skal få bli boende i Oslo til ankesaken er behandlet i lagmannsretten.

- Vi anker umiddelbart og det blir også begjært oppsettende virkning, sa Meling da dommen ble klar.

Han ber med det om at Krekar ikke tvangsflyttes til Kyrksæterøra før avgjørelsen er rettskraftig. Krekar bor nå med sin familien i Oslo.

Les hele kjennelsen her.

Her er spillet om Krekar.

Familiekontakt og nødvendighet Meling mener det ikke er en rimelig belastning for Krekar å tvangsflyttes til Trøndelag, vurdert opp mot hva politiet oppnår med å sende ham dit. Dette er ikke retten enig i.

Retten påpeker at det når det kommer til Krekar er snakk om alvorlige trusler, i og med at de er rettet mot grunnleggende nasjonale interesser. Selv om ikke mange færre islamister vil bli påvirket av Krekar i Hemne enn i Oslo, mener Oslo tingrett at denne reduksjonen i påvirkning må tillegges stor vekt. 

Retten la ikke stor vekt på at flyttinga vil redusere mullaens kontakt med familien.

- Ellers er avstanden fra Oslo til Kyrksæterøra en god del kortere enn mellom Oslo og Bagdad, slik at det vil være praktisk mulig for både kona og barna hans å reise til Kyrksæterøra for å besøke ham der, fastslår Oslo tingrett.

Meling sier at han mener retten har tatt for lite stilling til nødvendighetskriteriet, altså hvor nødvendig det egentlig er å få Krekar opp dit og hva politiet vil få utav det.

- Det mest skuffende er kanskje at vi hadde sett for oss en noe mer grunnleggende drøftelse av hvor inngripende dette vedtaket er, og ikke minst nødvendighetskriteriet. Det er i for liten grad drøftet, sier Meling.

Det løpet vil de gå opp i ankesaken.

- Vil få mindre ekstremistbesøk Politiet ønsker å få Krekar ut av de store byene og Østlandet, og peker blant annet på at han hadde besøk av andre islamister i leiligheten sin i Oslo, før han havnet i fengsel.

Retten finnar at Krekar alt i alt vil få besøk av færre tilhengere fra inn- og utland om han bor i Hemne, enn i Oslo-området. Meling mener det er ren spekulasjon.

- Noe som fremstår som klar spekulasjon er at retten sier at han ikke vil få mindre besøk i Kyrksæterøra enn han vil i Oslo. I PSTs sikkerhetsvurdering uttrykker de bekymring over at Krekar har blitt en martyr, og han fremstår kanskje som en enda større martyr ved å få et slikt vedtak mot seg. Jeg tror det vil stimulere til at folk vil oppsøke ham der, sier Meling.

Anundsens instruks Politiet har fått en instruks fra justisminister Anders Anundsen om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt - fram til de kan sendes ut av landet. Det er denne instruksen de brukte i vedtaket om å flytte Krekar til Kyrksæterøra.

Og naturligvis ønsket Krekars advokat at instruksen skulle bli satt til side. Det ble den ikke. Justisministeren har fastholdt at instruksen ikke bare ble laget for Krekar, men at den også gjelder «en håndfull» flere personer.

VG kunne i forrige uke imidlertid avsløre at justisminister Anders Anundsens (Frp) og hans politiske ledelse i fjor sommer spurte eget embetsverk om det var mulig å instruere politiet i en enkeltsak. De fikk klart svar om at det kunne de ikke.

VIL ANKE:  Krekars advokat Brynjar Meling varsler at de vil anke og begjære oppsettende virkning, så Krekar får bli i Oslo. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
VIL ANKE: Krekars advokat Brynjar Meling varsler at de vil anke og begjære oppsettende virkning, så Krekar får bli i Oslo. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

- Det har også vært en politisk prosess i forkant som peker mot at selv om det er en formell utforming på instruksen, så går dette mer og mer i en retning av at dette er en instruks som er gjort for å treffe mulla Krekar, sier Meling.

Prøvde å få ham til Italia I ankesaken vil de også se på at norske myndigheter har prøvd å få Krekar til Italia. Aftenposten avslørte i går at norske myndigheter har prøvd å få til en avtale med Italia, så Krekar kan sendes dit.

- Mulla Krekar kan ikke sendes til Italia, det har man ikke lovhjemmel for. Da må det komme en utleveringsbegjæring, sier påpeker han.

Meling setter Italia-forsøket i sammenheng med den politiske prosessen i forkant av instruksen.

- Det peker mot at her settes alle kluter til for å få en avgjørelse i en enkeltsak, sier Meling.

En fare for rikets sikkerhet Høyesterett fastholdt i Krekar-saken fra 2007 (anket fra 2005) at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Meling hadde håpet at tingretten også skulle ta stilling til det i kjennelsen i dag. Han mener denne vurderingen av at Krekar er for gammel og at mye har endret seg siden den gang.

- Det blir også blir en drøftelse i anken (om han er en trussel red.anm.). Hvor lenge kan avgjørelsen fra 2005 stå uten datostempel? spør Meling.

Klar til å gå hele veien Meling er forberedt på å gå helt til Høyesterett med saken, dersom de må.

- Jeg er ikke overrasket over at vi må høyere opp i rettssystemet for å få en avgjørelse i denne saken, sier Meling.