Krekar vil hjem til Norge

Etter advokat-besøket i ettermiddag, har mulla Krekar bestemt seg for å klage på det norske varselet om utvisning. Justisminister Dørum er rystet etter at mullaen ruslet inn på politihuset i Oslo uten at noen slo alarm i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier hans advokat Brynjar Meling. Krekar vil ifølge Meling samtykke i varetekt dersom han får komme tilbake til Norge. Meling sier at det vil bli sendt en skriftlig klage til norske myndigheter med det første.

Mulla Krekar møtte mandag ettermiddag sine advokater i spesialfengslet utenfor Amsterdam. Utenfor ventet hans hustru og bror på å høre nytt om den arresterte kurderen.

Senest torsdag vil Krekar bli fremstilt for en rettslig høring i Nederland. Da går den lovfestede fristen ut for hvor lenge politiet kan holde på mullaen uten at saken prøves rettslig for en dommer. Det er mest sannsynlig at den rettslige høringen vil foregå inne i spesialfengslet Nieuw Vosseveld, ni mil sør for Amsterdam, der Krekar sitter på en spesialcelle. Høringen vil være lukket for offentligheten.

I slutten av uken går også fristen ut for at Jordan skal begrunne sitt krav for å få ham utlevert. Norge vil ikke legge press på Nederland for å forsikre seg om at mulla Krekar unngår utlevering til land der han risikerer tortur eller dødsstraff.

Dette ønsker både Amnesty og Helsingforskomiteen, men Utenriksdepartementet vil avvente behandlingen av Krekars sak i det nederlandske rettsapparatet. Amnesty Norge frykter at Krekar vil bli utsatt for tortur eller mishandling dersom han blir utlevert til Jordan, og advarer også mot en mulig utlevering til USA. Både Jordan og USA praktiserer dødsstraff.

- Det er ingen grunn til å tro at Krekars rettssikkerhet er svakere i det nederlandske systemet enn den ville være i det norske. Nederland krever respekt for sitt rettssystem akkurat som Norge gjør, og saken må nå gå sin gang i Nederland uten innblanding, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

Krekar er ikke norsk statsborger, men det er hans nærmeste familie. Norge har ifølge Klepsvik ikke fått informasjon om hva Jordan bygger sin utleveringsbegjæring på.

- Er ikke norske myndigheter nå lovlig passive, med tanke på at mulla Krekar har sin familie i Oslo og at han formelt fortsatt har oppholdstillatelse her i landet?

- Nei, også norske statsborgere må finne seg i å bli stilt for andre lands domstoler når de blir arrestert i utlandet, sier Klepsvik.

Amnestys rapporter om forholdene i Jordan er nedslående lesning fra et menneskerettssynspunkt. I årsrapporten for 2001 blir det gitt en rekke eksempler på tortur og mishandling fra sikkerhetsstyrkenes og fengselsbetjeningens side. Dette rammer blant annet grupper mistenkt for medlemskap i islamistiske organisasjoner.

Minst ni personer ble henrettet, av 13 dødsdømte. Regjeringen har fått utvidet sine fullmakter til å overføre saker til hemmelige sikkerhetsdomstoler.

- Jeg tror vi allerede har nok informasjon i denne saken til at han kan varetektsfengsles for 20 dager, sier talsmannen for påtalemyndigheten i Haarlem, Ed Hartjes, til NTB.

- Den mistenkte sitter fengslet under maksimale sikkerhetstiltak. Det er knyttet en sikkerhetsrisiko til å bringe ham ut av fengselet, sier Hartjes.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) skal etter det NTB erfarer, ha reagert kraftig på at Krekar 2. august ruslet inn på Politihuset i Oslo og fikk fornyet sitt reisebevis. Ingen leet et øyelokk da den fundamentalistiske mullaen med det karakteristiske utseendet kom til skranken på politihuset. Forklaringen på denne lapsus er ifølge politiet selv at Krekars reisebevis lyder på hans borgerlige navn: Ahmad Najumuddin Faraj.

- Det var ingenting i våre papirer som tilsa at han ikke skulle få en fornyelse, sier informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal til NTB.

(NTB)

KREKAR-HJEM: Krekar var innom Oslo i august for å fornye reisepapirene, men besøkte ikke kona og de fire barna som bor i denne bygården på Grønland.
<B>STRENGT BEVOKTET: Advokatene Michiel Pestman (fra venstre), Brynjar Meling og Victor Koppe ledsages av en vokter inn i fengselet i Vught, der Mulla Krekar holdes i forvaring. Advokatene fikk innvilget et to timer langt møte med sin klient i dag.
VENTER PÅ MULLAEN: Khalid Faraj Ahmad (høyre) og Rokhosh Ahmad, henholdsvis Mulla Krekars bror og kone, fotografert utenfor fengselet i Vught.