Krekar ville kalles leder

Mulla Krekar ba selv tv-kanalen Al-Jazeera omtale ham som leder av organisasjonen Ansar al-Islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både USA og EU oppfatter organisasjonen som en terrorgruppe, ifølge NRK. Krekar selv har senest under rettssaken han har reist mot Carl I. Hagen avvist at han har ledet organisasjonen siden mai 2002. Ifølge mullaen ble han i desember valgt til midlertidig leder i forbindelse med en fusjon mellom to islamistiske bevegelser.

Den ene av disse var ifølge Krekar voldelig, mens hans egen gruppe ikke var det. Etter fusjonen skulle det ikke brukes voldelige midler i den pågående maktkampen mellom grupperingene i Nord-Irak.

Likevel innrømmet Krekar under rettssaken at selvmordsbombere var blitt brukt ved to anledninger for å skremme, men at det aldri var meningen å gjennomføre aksjonen mot motstanderne.

Det er disse historiene som nå har versert i forskjellige former i forbindelse med den siste pågripelsen av Krekar.

Samtidig som Krekar avviste at han var organisasjonens leder, understreket han at han som mulla var en åndelig leder, enten han var i Oslo eller i Nord-Irak.

Ved samme anledning erklærte mullaen seg som tilhenger av Sharia-lover som grunnlag for en islamistisk stat i Nord-Irak.

Ifølge NRK har programlederen i Al-Jazeera sagt at Krekar ønsket å bli presentert som leder, men at han ikke visste om det i praksis betydde at han fungerte som organisasjonens leder.

Problemet er med andre ord at Krekar selv oppfatter både organisasjonen Ansar al-Islam og sin rolle som leder annerledes enn myndighetene i forskjellige land.

(NTB)