- Krekar ville sprenge seg selv

Sa ja på direkte spørsmål om mulige selvmordsaksjoner ved den amerikanske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også Krekar mot Solberg i retten

Dette kommer fram gjennom lydfiler som politiets overvåkningstjeneste har tilgang til, melder TV 2 Nettavisen.

Krekar skal ha lovprist selvmordsaksjoner på et islamsk nettsted i 2003. Da snakket han direkte til muslimer over hele verden via internett.

- Jeg gir gladelig mitt liv hvis Gud vil, skal Krekar ha svart på spørsmål om han ville sprenge seg selv ved den amerikanske ambassaden i Oslo,  ifølge avisa.

Gjennom en såkalt «palltalk» svarte han på spørsmål han fikk gjennom pc-en. Samtidig satt en person og lastet ned lydfilene og leverte dem til til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Krekar oppfordret islamister til å reise til Irak og delta i hellig krig, sa regjeringsadvokat Tolle Stabell i retten i dag. Stabell leste fra oversatte dokumenter som viser at Krekar skal ha lovprist de som sprenger seg selv i luften i hellig krig og sa at disse er martyrer, melder TV2 Nettavisen.

Rettssaken

Torsdag forrige uke startet den sivile rettssaken Mulla Krekar har anlagt mot staten ved kommunalminister Erna Solberg og Utlendingsnamda i Oslo tingrett. Krekar vil forsøke å få utvisningsvedtaket mot seg opphevet.

Krekars advokat Brynjar Meling vil de neste to ukene forsøke å påvise at kommunalminister Erna Solberg tar feil når hun utviser Krekar, fordi han blant annet skal være en fare for rikets sikkerhet.

Det var Solberg som i sin tid instruerte Utlendingsnemda om å utvise Krekar, et vedtak Meling mener er ugyldig.

Regjeringsadvokaten mener staten har en sterk sak. Uansett om det ikke kan sannsynliggjøres at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, mener staten at Krekar en eller flere ganger har brutt forutsetningene for å få innvilget asylstatus i Norge.

Har reist tilbake

Krekar har innrømmet at han flere ganger har reist tilbake til Nord-Irak etter at han fikk asyl i Norge i 1992. Han tiet derimot om dette i politiavhør i 1995.

Fordi Krekar har brutt utlendingsloven kan han utvises, spesielt hvis overtredelsene anses som gjentatte og grove.

I RETTEN: Mulla Krekar.