Krekars advokat krever redegjørelse og utlevering

Mulla Krekars advokat krever en redegjørelse fra både Norge og Nederland etter at det ble kjent at påtalemyndigheten i Nederland vil utlevere Krekar til Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Brynjar Meling var lørdag formiddag i full gang med å skrive brev om saken.

- Vi ber om en redegjørelse fra norske myndigheter og nederlandske myndigheter og fremmer en formell begjæring på vegne av familien om utlevering til Norge på bakgrunn av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel om rett til beskyttelse av familieliv, sier Meling til NTB.

Han krever at norske myndigheter engasjerer seg i saken ettersom Krekars kone og barn er norske statsborgere.

Vil anke

Fredag leverte påtalemyndigheten i Nederland sin innstilling i saken og går altså inn for at Krekar skal utleveres til Jordan. Men mulla Krekar kommer uansett til å bli sittende i fengselet i Nederland en god stund til. Saken skal først behandles i retten i Nederland. Det vil trolig skje i løpet av et par uker, opplyser talsmann Ed Hartjes for påtalemyndigheten i landet til Aftenposten.

Hvis retten slutter seg til påtalemyndighetens innstilling om utlevering til Jordan, kan mulla Krekar anke til en høyere rettsinstans.

- Det kommer de nederlandske advokatene til å gjøre, bekrefter Brynjar Meling.

Da kan det ta flere måneder før saken kommer opp igjen.

- Godt dokumentert

Det er narkotikaanklager som er bakgrunnen for at Jordan krever mulla Krekar utlevert.

- Vi mener at anklagene mot Krekar er godt dokumentert, sier påtalemyndighetens talsmann, Ed Hartjes, til Aftenposten.

Hartjes, som har lest den formelle utleveringsbegjæringen, sier det dreier seg om forbrytelser Krekar skal ha vært personlig involvert i, ikke bare forbrytelser han kan ha formelt ansvar for som leder av gruppen som står bak dem.

Krekars norske advokat sier at Krekar selv avviser enhver befatning med narkotika, og at han forholder seg til det inntil han får innsyn i utleveringsbegjæringen.

Tillit til Nederland

Kommunalminister Erna Solberg (H) har ingen problemer med at Nederland tar seg av utleveringsbegjæringen til Jordan uten norsk innblanding.

- Vi har full tillit til at Nederland behandler denne saken slik vi ville gjort. De er bundet av de samme avtaler og konvensjoner som oss, sier hun til Aftenposten.

Solberg legger til at utviklingen i Nederland ikke påvirker den norske utvisningsprosessen av Krekar.

(NTB)