Krekars bror og kone på vei til Nederland

Mulla Krekars familie har satt seg i bilen på vei til Nederland. Krekar selv er flyttet til et spesialfengsel utenfor Vught.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, og Krekars kone satte seg lørdag ettermiddag i bilen for å kjøre fra Oslo til Nederland for å komme i kontakt med Krekar.

Vet ikke om de får kontakt

- Jeg håper å få treffe ham og fortelle ham at han må være tålmodig. Ikke alle norske politikere ønsker å utvise ham og han har en advokat som arbeider for hans sak i Norge, sier Ahmad til NTB.

Han vet ennå ikke om han vil klare å komme i kontakt med Krekar når han og Krekars kone kommer til Nederland søndag morgen.

- Med en gang jeg kommer til Nederland vil jeg ta kontakt med advokatene hans der og forsøke å få kontakt med ham via dem, sier Ahmad.

Han forteller at Krekars kone er bekymret og at hun har opplevd presset fra norsk medier som svært belastende.

- Nå har heldigvis mediene begynt å fokusere på myndighetenes arbeid og ikke så mye på Krekars familie, sier han.

Mulla Krekar ble sendt til fengselet, som heter Nieuw Vosseveld, fredag. Dette bekrefter en av mulla Krekars nederlandske advokater, Britta Böhler. Flyttingen av mulla Krekar kan tyde på at han ikke vil bli sendt til Norge med det første.

Nederlandske justismyndigheter bekrefter overfor NRK at det er uaktuelt å sende mulla Krekar ut av landet lørdag, og at han blir sittende til de formelle rundene med de andre involverte statene er tatt.

Ifølge nederlandske medier har også amerikanske myndigheter vært involvert i diskusjonen om Krekars videre skjebne.

Spesialfengsel

Nieuw Vosseveld omtales som et fengsel med spesiell høy sikkerhet. Det ligger ved en militærleir i et skogområde 4 kilometer sør for byen Vught, om lag 9 mil utenfor Amsterdam. Under krigen var det en konsentrasjonsleir, Herzogenbusch, på stedet der fengselet nå ligger. Nieuw Vosseveld er omkranset at en mur på 7-8 meter og to piggtrådgjerder. All aktivitet utenfor murene blir nøye overvåket ved hjelp av videokameraer.

Advokatbesøk

Britta Böhler er en av Nederlands mest kjente politiske advokater. Hun har tidligere blant annet vært hovedadvokaten til den kurdiske opprørslederen Abdullah Vcalan. Böhler og hennes kolleger vil i løpet av helgen forsøke å besøke mulla Krekar, men det er lørdag ettermiddag ikke klart om de vil få tillatelse til dette.

Mulla Krekars norske advokat, Arvid Sjødin, hadde lørdag ettermiddag ikke vært i kontakt med sine nederlandske kolleger. Han reagerer på opplysningen om at det er usikkert om advokatene får besøke sin klient i helgen.

- Helt utrolig. Etter norsk system har han krav på fri tilgang på advokat, sier Sjødin til NTB.

- Ikke til USA

På grunn av faren for dødsstraff kan Norge ikke utvise mulla Krekar til USA, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Spekulasjoner om dette er oppstått etter at mulla Krekar ble arrestert i Nederland torsdag.

Halvorsen åpner for at etterforskning og rettssak mot Krekar kan skje i Norge.

- Det kan bli aktuelt dersom dette ikke mer naturlig kan gjøres i et annet land, sa hun på NTBs spørsmål under SVs landsstyremøte lørdag.

Som mulig alternativ peker SV-ledelsen på Nederland, dit Krekar kom etter utvisningen fra Iran.

- Krekar må stilles til ansvar for det han har gjort, og han må ikke havne mellom alle stoler slik at ingen land tar seg av ham. Det er en vanskelig sak, men jeg har tillit til at regjeringen i kontakt med andre land håndterer den på en forsvarlig måte, sier Halvorsen.

- Nederland styrer saken

Norge har ikke en direkte rolle i utviklingen i Krekar-saken nå, sier fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Kåre Eltervåg.

- Ballen er på nederlandsk banehalvdel, for å si det slik.

- Men norske myndigheter er vel i jevnlig kontakt med de nederlandske i forbindelse med saken?

- Ja, vi følger situasjonen nøye og har kontakt.

Ifølge Eltervåg har UD ingen formening om hvor lenge det kan være aktuelt å beholde mulla Krekar i Nederland.

- Tidsaspektene vet vi ikke noe om. Det er ikke vi som bestemmer tempoet, sier UDs pressetalsmann.

Da mulla Krekar torsdag ble informert om at norske myndigheter vil utvise ham, fikk han to ukers klagefrist. Dersom mulla Krekar ikke kommer til Norge før denne fristen er utløpt, vil han ikke slippe inn i landet. Da har utvisningsvedtaket trådt i

(NTB)

HOLDES I NEDERLAND:</B> Den terrormisstenkte Mulla Krekar var ikke ombord på noen av flyene som kom til Gardermoen fra Amsterdam fredag formiddag.
<B>SENDT TIL SPESIALFENGSEL:</B> Flyttingen av mulla Krekar kan tyde på at han ikke vil bli sendt til Norge med det første.