Krekars drøm knust

Mulla Krekar og hans gruppe Ansar al-Islams drøm om en islamistisk stat i Nord-Irak er knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEEYARA/SULEYMANIA (Dagbladet): Noen begår selvmord, men andre av Ansars krigere har begynt å overgi seg etter løfter om amnesti.

Får pynte seg

En liten pike i rosa kjole går tur i hovedgata i Beeyara, og en stolt far leier henne rundt. Det er igjen tid for rosa kjoler i Beeyara. Å pynte seg er ikke lenger straffbart, slik det var da landsbyen var hovedkvarteret for Ansar al-Islam, gruppa mulla Krekar ledet.

Et massivt amerikansk bombardement har lagt mange hus i ruiner, men knust er også Ansars drøm om en streng islamistisk stat på kurdisk område i Nord-Irak.

Blant murblokker, filler og rester av fottøy og våpen ligger det som er igjen av drømmen:

Avisartikler om bin Laden sirlig klippet ut og limt inn på blanke ark, et fotografi av Taliban-soldater som triumferer etter en offentlig henrettelse i Afghanistan og diverse religiøse pamfletter. I ruinene finner jeg også en gul brosjyre med Ansars segl på forsida, Koranen over et kornaks og en sabel. Brosjyren feirer opprettelsen av Ansar, og inneholder en hilsen fra mulla Krekar, som undertegner som «emir», øverste religiøse og politiske leder.

- De ønsket å vende tilbake til fortida, er kommentaren som høres.

Lokale innbyggere og militssoldater fra PUK flokker seg rundt meg for å kommentere innholdet. På motstående side er en hilsen fra Jund al-Islam, den største av de væpnede grupperingene som sammen dannet Ansar al-Islam i desember 2001. I september samme året henrettet Jund 23 militssoldater fra PUK etter å ha tatt dem til fange i landsbyen Khelle Hama. 10000 PUK-soldater jakter nå på restene av Ansar sammen med vel hundre amerikanske soldater.

På PUKs militærbase i Halabja forteller kommandanten Sheikh Jaffar at ti Ansar-krigere så langt har sprengt seg til døde heller enn å bli tatt til fange. Men i fengselet i Suleymania treffer jeg «Kawan» - som nettopp har overgitt seg etter først å ha rømt til Iran. Det er en knekt tjueåring som føres inn i avhørsrommet.

Hellig kriger

- Jeg kan ikke lese og skrive, men jeg hørte mulla Krekar tale i Jihad-moskeen og lot meg overbevise.

De siste fem månedene har «Kawan» vært en av Ansars hellige krigere i fjellene. «Kawan» flyktet da amerikanerne angrep.

- Jeg ville ikke dø, og moren min trenger meg. Jeg ville dra før, men våget ikke. En av de andre, Safeen, ble mistenkt for å ønske å stikke. Han ble arrestert og torturert, sier han. Mens han sitter forknytt i stolen, beskriver «Kawan» hvordan medlemmer av lokalbefolkningen ble torturert for usedelighet og for å ha drukket alkohol.

- Vi følte vi iverksatte Guds bud.

- Hva med mulla Krekar?

- Han er en som liker å framheve seg selv. Ved hjelp av religionen og hellig krig gjorde han seg prominent, men hver gang det ble alvor stakk han til utlandet. Men han var Ansars emir, alt krevde hans godkjenning.