Krekars gruppe i oppløsning

Den kurdiske islamistiske gruppa Ansar al-Islam er i full oppløsning. Nye undersøkelser reiser tvil om USAs påstander om at Krekars tidligere soldater står bak terrorangrep i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter det jeg kjenner til, har medlemmene av Ansar al-Islam nok med å ta vare på seg sjøl. Gruppa er i oppløsning og oppsplitting, og jeg har ikke hørt noe om noen ny framvekst, sier mulla Krekar.

Han var i en periode leder for Ansar al-Islam. Krekar sier han ikke lenger har direkte kontakt med gruppas medlemmer, men holder seg oppdatert via nettsteder.

Hans påstander underbygges av undersøkelser den amerikanske avisa The Christian Science Monitor har gjort i Nord-Irak.

Konklusjonen er at USA har overdrevet den islamistiske gruppas betydning, og at de trolig gjør det fortsatt. Ansar al-Islam er i dag bare en skygge av seg sjøl og neppe i stand til å stå bak større operasjoner.

- De er terrorister

Reporteren i The Christian Science Monitor har snakket med Ansar-medlemmer og flere andre kurdere fra rivaliserende grupper i Nord-Irak, der Ansar al-Islam opererte fra.

- Ikke gjør Ansar store. De er ingenting - bare terrorister, sier sikkerhetssjefen i Kurdistans patriotiske union (PUK), Dana Hamed Majid.

Ansar al-Islam hadde trolig ikke flere enn 600 medlemmer da USA bombet deres hovedkvarter ved landsbyen Sargat under krigen mot Saddam Hussein i mars i år. Ifølge Ansars tidligere «mediesjef», Mohammed Gharib, ble 250 drept, mens 50 klarte å rømme.

Noen er tatt til fange av PUK, andre holder seg delvis skjult i Iran. Noen av medlemmene er fremdeles aktive, men opererer i mindre celler, trolig i samarbeid med Saddam-lojale krefter.

Neppe kapasitet

Opplysningene er stikk i strid med hva talsmenn for de amerikanske okkupasjonsmyndighetene hevder. De mener Ansar ikke bare overlevde angrepene i mars, men at de nå regrupperer og utgjør en viktig kraft sammen med Saddam-lojalister i den blodige kampen mot USAs soldater i Irak.

Krekar mener dette er tull:

- Du må huske på at dette er ei kurdisk gruppe. Det er ikke lett for kurdiske krigere å infiltrere Bagdad for å gjennomføre disse aksjonene som USA mener Ansar al-Islam står bak.

Mohammed Gharib sier det samme til Christian Science Monitor:

- Kan ikke gjøre det

- Alle som sier at Ansar står bak disse angrepene, har ikke kunnskap. De kan ikke gjøre det.

Før krigen brukte Bush-regjeringen Ansar al-Islam, deres påståtte bånd til al-Qaida og deres angivelige eksperimenter med giftvåpen, som bevis på at al-Qaida opererte i Irak.

Undersøkelsene til The Christian Science Monitor viser at det var mellom 50 og 90 utlendinger med i Ansar al-Islams rekker. En del av dem hadde krigserfaring fra Afghanistan.

OPPSPLITTET: Ansar al-Islam, mulla Krekars tidligere gruppe, er i dag bare en skygge av seg sjøl. Bildet viser soldater fra Ansar al-Islam i deres Sargat-base i Irak i februar.
- IKKE AKTIVE: - Ansar al-Islam er i oppløsning og oppsplitting sier mulla Krekar.