Krekars menn kan huse al-Qaida

VUGHT/OSLO (Dagbladet): USA kan stå bak den jordanske utleveringsbegjæringen på mulla Krekar. Krekars islamistiske gruppe Ansar al-Islam skal angivelig huse al-Qaida-medlemmer i sine nordirakiske leirer. Jordan kan bruke tøffere metoder enn USA for å presse opplysninger ut av Krekar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nederlandske avisa De Telegraaf skrev på sine nettsider i går at den nederlandske justisministeren Jan Piet Hein Donner i går hadde snakket med sin amerikanske kollega John Ashcroft.

- USA viste stor interesse for mulla Krekar, sier Donner til De Telegraaf.

Stor interesse

Grunnen er Krekars rolle som ekstremistisk kurdisk geriljaleder i det nordlige Irak. Hvis USA bomber Irak for å bli kvitt Saddam Hussein, er det av stor interesse for USA å vite hvor både de religiøst ekstreme geriljagruppene og de mer sekulære vil stå.

Spørsmålet er om mulla Krekars menn i det nordlige Irak vil bruke bombing som et påskudd for en felles væpnet front mot Saddam Hussein.

I dag sitter Krekar bak ni meter høye murer, i et av Nederlands sikreste fengsler. Han kan bli sendt til Jordan, som krever ham utlevert for alvorlige narkoforbrytelser. Han kan komme til Norge. Uansett så er han sterkt ønsket av amerikanske myndigheter.

Tøffe midler

Midtøstenforsker Kari Karame ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til Dagbladet at det kan være et amerikansk motiv bak den jordanske utleveringsbegjæringen.

- Tidlig i sommer skjedde en liknende utlevering, der en terrormistenkt arrestert i Marokko ble utlevert til Syria. Disse landene kan bruke tøffere midler for å avhøre fanger enn det USA, Norge, eller Nederland kan, sier Kari Karame.

Medlemmer av al-Qaida og kampvillige rekrutter skal ifølge det kurdiske partiet PUK strømme til fra alle kanter til mulla Krekars islamistiske gruppe Ansar al-Islam i Nord-Irak. Området de kontrollerer, betegnes som «Iraks Tora-Bora». Til den engelske avisa The Guardian skal talsmenn fra partiet ha opplyst at Ansar al-Islam huser 150 al-Qaida-medlemmer i flere landsbyer gruppa kontrollerer ved grensen til Iran. Gruppa skal ha hjulpet al-Qaida med å opprette en internasjonal treningsleir for terrorister, hevder de kurdiske talsmennene.

Kan bli påskudd

USA og president George Bush har flere ganger brukt terrorgruppers oppbygging i Nord-Irak som et av argumentene for å slå til mot Saddam Hussein. Krekars gruppe kan bli et påskudd for å handle raskt.

- Det er klart at amerikanerne vil være interessert i å avhøre mulla Krekar i forbindelse med dette. Med mindre han har begått noe virkelig stort og ulovlig i Jordan, virker begjæringen mer som et påskudd, sier Karame.

Hun forteller at det er vanlig at grupperinger som Ansar al-Islam finansierer sin drift med narkotikahandel, våpenhandel, og menneskesmugling. Men at dette alene skal være en årsak til Jordans begjæring, mener hun er tvilsomt.

Utlevering

Den mest umiddelbare trusselen mot mulla Krekar er utlevering til Jordan. Mullaen, med bosted på Grønland i Oslo, er varetektsfengslet i seks dager fra fredag. Det vil si at han kan holdes til onsdag neste uke.

Grunnlaget for den jordanske utleveringsbegjæringen er en FN-traktat som heter Wien-traktaten fra 1988, der land som har underskrevet traktaten forplikter seg til å utlevere folk som har gjort seg skyldig i narkoforbrytelser.

- Det vil komme et mye mer konkret innhold i utleveringsbegjæringen fra Jordan før varetektsfengslingen går ut onsdag neste uke, sier pressetalsmannen i det nederlandske justisdepartementet til Dagbladet.

Talsmannen understreker at det vil være sakens karakter som vil avgjøre om Krekar blir utlevert til Jordan. Landet har dødsstraff som praktiseres, og Nederland trenger å forsikre seg om at mulla Krekar ikke risikerer dødsstraff hvis han utleveres. Dersom mulla Krekar sitter fengslet i USA-allierte Jordan, vil amerikansk etterretning ha lett tilgang til å avhøre ham.

Spill

Men spillet rundt mulla Krekar er ikke bare politisk. Krekars forsvarer i Nederland er den profilerte og radikale juristen Britta Böhler. Hun har forsvart både tyske terrorister i Røde Arme Fraksjon på 80-tallet, og hun var hovedforsvarer for den kurdiske geriljalederen Abdullah Vcalan etter at han ble tatt i en tyrkisk etterretningsoperasjon for noen år siden.

Hun har ennå ikke sluppet inn til mulla Krekar.

TERRORISTER: Maskerte og tungt bevæpnede Al-Qaida-soldater bevokter lederen Osama Bin Laden på dette bildet fra CNN.