Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krematorieansatte ble livredde da kokosnøtta i kista eksploderte

Ei kokosnøtt som «eksploderte» i ei likkiste i Storbritannia, skremte de krematorieansatte. Nå bes pårørende om ikke å gjemme ting i kistene.

«EKSPLODERTE»: Det var under en kremering i Bolton i England at den spesielle hendelsen inntraff. Illustrasjonsfoto: Peterpancake / Shutterstock / NTB scanpix
«EKSPLODERTE»: Det var under en kremering i Bolton i England at den spesielle hendelsen inntraff. Illustrasjonsfoto: Peterpancake / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under det som skulle være en rutinemessig kremasjon i den engelske byen Bolton at det uvanlige skjedde: Ei kokosnøtt, som hadde blitt smuglet med i den avdødes kiste, «eksploderte» i møte med flammene. «Eksplosjonen» skal ha skapt reell frykt blant de ansatte, skriver BBC.

Lokale myndigheter har nå gått ut med en melding der de ber pårørende om ikke å gjemme ting i kistene før begravelser.

- En helvetes eksplosjon kan oppstå, sier Donna Ball, som sitter i ledelsen i byforvaltningen i Bolton, til den britiske kringkasteren.

E-sigaretter og golfballer

Hun viser til andre objekter enn kokosnøtter, som pårørende gjerne vil begrave sammen med sine kjære, og ber folk om å vise hensyn med tanke på hva de faktisk legger i kistene før kremasjonen.

- Vi har sett en økning i ting som e-sigaretter, whisky- og vodkaflasker, golfballer, golfkøller og mobiltelefoner. Mobiltelefoner er et spesielt stort problem for oss, sier Ball til BBC.

Hun forklarer at begravelsesbyrået vanligvis vil fjerne ting som ikke hører hjemme i kista, men at det hender at ting blir gjemt i avdødes lommer og dermed ikke oppdaget.

- Når de da blir kremert,kan det oppstå en helvetes eksplosjon, sier Ball.

Hun forteller videre at elektriske artikler med batterier som plasseres i kistene, fører til at krematoriene slipper ut ulovlige mengder farlige gasser.

- Ville begraves i MC-klærne

Kremasjon er i utgangspunktet miljøfiendtlig, og det er kommet strengere krav til utslippene også i Norge.

Mens folk flest spør om de kan legge ting som kjærlighetsbrev, sigaretter og asken etter kjæledyr i kista før kremasjon, finnes det også langt mer spesielle forespørsler.

- Familien til en motorsyklist ville at han skulle begraves i MC-klærne i skinn. Det kunne vi åpenbart ikke gjøre, sier Louise Walch-Grognet, i begravelsesbyrået Fred Hamer, til BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!