ISW:

Kreml-angrepet trolig iscenesatt

Natt til onsdag skal to droner ha truffet Vladimir Putins residens i Kreml. «Angrepet» var sannsynligvis utført av russerne selv, mener tenketanken ISW.

Russiske myndigheter hevder at Ukraina natt til onsdag forsøkte å angripe president Vladimir Putins residens i Kreml med to droner. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) mener at hendelsen i Moskva natt til onsdag, der Vladimir Putins residens i Kreml skal ha blitt angrepet med to droner, trolig er iscenesatt.

Russiske myndigheter har omtalt droneepisoden som et målrettet terrorangrep for å drepe Putin, som for øvrig ikke var i Kreml da det angivelige angrepet skal ha skjedd.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har på sin side avvist at de står bak.

«Russland iscenesatte sannsynligvis dette angrepet i et forsøk på å bringe krigen hjem til et russisk innenlandspublikum, og sette betingelsene for en bredere mobilisering. Flere faktorer peker tyder på at angrepet var internt gjennomført og iscenesatt, skriver ISW i sin daglige rapport om Ukraina-krigen.

«Ekstremt usannsynlig»

ISW framhever flere punkter som de mener peker i retning av det:

  • Videoen av det påståtte angrepet viser to uidentifiserte personer som klatrer på toppen av bygningen. De ser ikke ut til å reagere på eksplosjonen.
  • Russland har nylig skjerpet luftvernet sitt, slik at det er «ekstremt usannsynlig» at to droner skal ha kommet seg helt til Kreml uten å bli skutt ned.
  • Russiske myndigheter responderte umiddelbart med å omtale hendelsen som et terrorangrep. Hadde det faktisk vært et overraskelsesangrep, hadde responsen trolig vært langt mer kaotisk, slik det var da de gikk på militære nederlag i Balaklija og Kherson i fjor høst.

Det gjør at ISW i sum konkludere med at «angrepet» sannsynligvis fant sted for å få økt støtte i befolkningen i krigen i Ukraina, samtidig som den ukrainske motoffensiven er nært forestående.

MAKTSENTER: Det angivelige droneangrepet skal ha rammet kuppelen på denne bygningen i Kreml i Moskva. Foto: Reuters / NTB
MAKTSENTER: Det angivelige droneangrepet skal ha rammet kuppelen på denne bygningen i Kreml i Moskva. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Ser veldig manipulerte ut

Videre mener ISW at Russland kan gjennomføre flere såkalte «falsk flagg»-operasjoner i den kommende tida. De viser blant annet til at meldinger fra det ukrainske forsvaret om at russiske styrker skal ha mottatt ukrainske uniformer i Brjansk- og Kursk-området tidligere denne uka.

Det er heller ikke bare den amerikanske tenketanken som er skeptiske til det russiske narrativet om Kreml-hendelsen.

- Det første jeg tenker er at videoene ser veldig manipulerte ut. De faller inn i mønsteret vi har sett tidligere, der man bruker påståtte angrep mot Moskva for å etablere en sannhet fra Russlands side, sa Nils Håheim-Sars, droneekspert og overingeniør i Norce, til Dagbladet TV onsdag ettermiddag.

Han peker på at videoen skal vise en relativt stor drone, ladet med sprengstoff, som flyr mot flagget som vaier over Kreml. Til tross for «eksplosjonen», ser ikke flagget ut til å reagere.

- Sånn jeg ser denne videoen, er det propaganda for å prøve å etablere en sannhet om at Ukraina angriper Kreml, uttalte Håheim-Sars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer