Kreml avkrefter avføringsuhell

Ryktene om at Putin skal ha falt ned en trapp og bæsjet på seg, stemmer ikke, slår presidentens talspersoner fast.

UT MOT RYKTER: Putins talspersoner ser seg nødt til å agere etter påstander om et uhell. Foto: Mikhail Metzel / Epa / Sputnik / NTB
UT MOT RYKTER: Putins talspersoner ser seg nødt til å agere etter påstander om et uhell. Foto: Mikhail Metzel / Epa / Sputnik / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin har de seinere åra, og i kjølvannet av Ukraina-krigen spesielt, måttet tåle en rekke spekulasjoner om sin helse.

Allerede i mars skrev Dagbladet at det verserte rykter i vestlige etterretningsmiljøer om at han kan være alvorlig syk, og siterte blant annet forsvars- og sikkerhetsredaktør i den velrenommerte britiske avisa The Guardian, Dan Sabbagh.

Han skrev at slike påstander har vært omtalt i britiske tabloider i en årrekke, samt at de ikke understøttes av åpne kilder eller håndfaste bevis. Likevel påpekte han at etterretningskilder nå hadde fortalt han at de i løpet av de siste fem åra hadde lagt merke til at Putins «personlighet har endret seg dramatisk».

Endringen var særlig kjennetegnet av en «åpenbar og økende helseangst», skrev Sabbagh.

Kreml har tidligere avvist ryktene om presidentens helsetilstand på det sterkeste – og de ser seg nødt til å gjøre det igjen denne uka.

- Falt ned trappa og ...

Forrige uke publiserte den russiske Telegram-profilen General SVR, som angivelig drives av en tidligere russisk etterretningsoffiser med tilgang til Putins innerste krets, et lengre innlegg om en «svært vanskelig» arbeidsdag for presidenten.

«Onsdag morgen begynte med at Putin fikk en dyster rapport om den russiske økonomien (…). På ettermiddagen ble han opprørt over nyheter fra fronten».

Den «virkelig dramatiske hendelsen» skal imidlertid har skjedd om kvelden, står det videre:

«Da Putin gikk ned trappene i sin bolig, snublet han i det femte trappetrinnet og falt ned (…). Han landet på halebeinet, og det skal ha ført til ufrivillig avføring».

FRUSTRERT: CSTO er en en russisk-dominert allianse av post-sovjetiske nasjoner. Men disse bildene vitner om splid i samarbeidet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Bredt omtalt

Innlegget er omtalt av en rekke store medier, blant dem Forbes, Sky News og CBS.

Det er naturligvis også omtalt av Newsweek, som er blant mediene som særlig har satt spørsmålstegn ved Putins helse den siste tida.

De skriver at de har vært i kontakt med Putins pressekontor, som har følgende å si:

- Når det gjelder henvendelsen deres (om den angivelige fallulykken og avføringen, journ.anm.), kan vi si at dette overhodet ikke stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer