- Kreml foreslår Wikileaks-Assange for Nobels fredspris

Den fengslede Wikileaks-grunnleggeren får uventet støtte.

NOBELPRIS-KANDIDAT? Russerne foreslår den fengslede Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange som kandidat til Nobels fredspris. Foto:  AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix
NOBELPRIS-KANDIDAT? Russerne foreslår den fengslede Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange som kandidat til Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er en kilde i Kreml som lanserer det russiske forslaget overfor det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

- Ikke-statlige og statlige organisasjoner bør finne måter å hjelpe ham. Kanskje burde han også få Nobels fredspris, sier kilden.

«Takk for sist» The Guardian omtaler den uventede støtten fra Russland som et «takk for sist» etter at Wikileaks avslørte lite flatterende karakteristrikker av russiske ledere og myndigheter.

Kilden skal være en tett medarbeider av president Dmitrij Medvedev, som omtales som «blass og nølende» i dokumentene. Vladmir Putin omtales som en «Alfa-mann».

I tillegg skal landet ha blitt omtalt som «en mafiastat» av den spanske statadvokaten José González.

Ifølge et annet av de amerikanske dokumentene skal en statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet ha antydet at Russlands daværende president Vladimir Putin kan ha kjent til planene om å likvidere dissidenten Aleksandr Litvinenko i 2006.

Kommer ikke på fredsprisutdelingen Julian Assange er grunnleggeren av Wikileaks, som nylig har begynt å lekke over 250 000 amerikanske ambassadekorrespondanser. Assange er for tiden fengslet i London etter at han ble nektet kausjon torsdag. Han meldte seg samme dag, og er fengslet til tirsdag. Da er det nytt rettsmøte, og retten kan allerede da bestemme seg om en utlevering til Sverige skal skje eller ikke. I Sverige er Assange mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer