- Kreml foreslår Wikileaks-Assange for Nobels fredspris

Den fengslede Wikileaks-grunnleggeren får uventet støtte.

NOBELPRIS-KANDIDAT? Russerne foreslår den fengslede Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange som kandidat til Nobels fredspris. Foto:  AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix
NOBELPRIS-KANDIDAT? Russerne foreslår den fengslede Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange som kandidat til Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en kilde i Kreml som lanserer det russiske forslaget overfor det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

- Ikke-statlige og statlige organisasjoner bør finne måter å hjelpe ham. Kanskje burde han også få Nobels fredspris, sier kilden.

«Takk for sist» The Guardian omtaler den uventede støtten fra Russland som et «takk for sist» etter at Wikileaks avslørte lite flatterende karakteristrikker av russiske ledere og myndigheter.

Kilden skal være en tett medarbeider av president Dmitrij Medvedev, som omtales som «blass og nølende» i dokumentene. Vladmir Putin omtales som en «Alfa-mann».

I tillegg skal landet ha blitt omtalt som «en mafiastat» av den spanske statadvokaten José González.

Ifølge et annet av de amerikanske dokumentene skal en statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet ha antydet at Russlands daværende president Vladimir Putin kan ha kjent til planene om å likvidere dissidenten Aleksandr Litvinenko i 2006.

Kommer ikke på fredsprisutdelingen Julian Assange er grunnleggeren av Wikileaks, som nylig har begynt å lekke over 250 000 amerikanske ambassadekorrespondanser. Assange er for tiden fengslet i London etter at han ble nektet kausjon torsdag. Han meldte seg samme dag, og er fengslet til tirsdag. Da er det nytt rettsmøte, og retten kan allerede da bestemme seg om en utlevering til Sverige skal skje eller ikke. I Sverige er Assange mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

Det er forøvrig kjent at Russland er blant landene som ikke vil komme på morgendagens fredsprisutdeling. Forklaringen er at ambassadøren ikke vil være i Norge på tidspunktet seremonien avholdes, opplyser talsperson Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo til nyhetsbyrået AP.

- Det er ikke politisk motivert, og vi føler oss ikke presset av Kina, sier Isupov til AP.

WIKILEAKS-SYMPATISØR?: En nær medarbeider av den russiske presidenten Dmitrij Medvedev lanserer det russiske forslaget. Her er Medvedev på statsbesøk i Norge.
 Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
WIKILEAKS-SYMPATISØR?: En nær medarbeider av den russiske presidenten Dmitrij Medvedev lanserer det russiske forslaget. Her er Medvedev på statsbesøk i Norge. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer