Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreml-kritikere nominert til Nobels fredspris: - Det er ingen vits. Det er ingen som kan stoppe Putin nå

Svetlana Gannusjkina (73) har jobbet for et friere Russland i snart 30 år. Nå sier hun at det er for seint.

KJEMPER FOR ASYLSØKERE OG MIGRANTER:  Gjennom organisasjonen Civic Assistance Committee (CAC) jobber russiske Svetlana Gannusjkina for rettighetene til migranter og asylsøkere i Russland, i tillegg til å jobbe med menneskerettigheter i flere andre organisasjoner. Hun var nominert til fredsprisen i 2012, og mener det er for seint å gi den til russiske menneskerettighetsforkjempere nå. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KJEMPER FOR ASYLSØKERE OG MIGRANTER: Gjennom organisasjonen Civic Assistance Committee (CAC) jobber russiske Svetlana Gannusjkina for rettighetene til migranter og asylsøkere i Russland, i tillegg til å jobbe med menneskerettigheter i flere andre organisasjoner. Hun var nominert til fredsprisen i 2012, og mener det er for seint å gi den til russiske menneskerettighetsforkjempere nå. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Putin er som en gutt som ikke har fått lekt nok krig i barndommen. Dette er som en lek for ham, han tenker ikke på det som er best for landet. Det er mange menn som forblir i en guttefase i en lang tid, men det er fryktelig når slike leder et land, sier Russlands fremste menneskerettighetsforkjemper Svetlana Gannusjkina (73) til Dagbladet.

- Du kaller en av verdens mest autoritære ledere for en guttunge. Hvilke følger kan det få for deg at vi trykker dette nå?

Gannusjkina trekker på skuldrene. Flere av hennes nære venner har blitt drept de siste 10 åra. Som den internasjonalt kjente journalisten Anna Politkovskaja, som ble skutt i heisen i bygget sitt i 2006. Og som Gannusjkina nå er invitert til Norge av Helsingforskomiteen for å snakke om.

- Jeg har allerede sagt at Putin må gå av. Når jeg først har sagt det, er det ikke noe stort verre jeg kan si, sier Gannusjkina.

- Det er for seint Fredag kunngjør Nobelkomiteen årets fredsprisvinner og flere russiske navn har blitt nevnt på forhånd. Journalistene i avisa Novaja Gazeta har i årevis stått støtt som Kreml-kritikere - og er en av de største favorittene til årets nobelpris.

Selv ble Gannusjkina nominert til Fredsprisen av Erna Solberg i 2012, det samme året som alt ble snudd på hodet for menneskerettighetsaktivister i Russland. Nå er det for seint å komme med en fredspris, mener russeren.

Det skulle vært i 2012.

- Det er for seint. Det er for seint for Russland. Nobelprisen kommer ikke til å ha noen innflytelse på den politiske situasjonen i Russland i dag. Den kommer ikke til å ha noe å si for måten de ser oss og behandler oss. Det er ingen vits. Det er ingen som kan stoppe dem nå. De ødelegger landet, sier Gannusjkina til Dagbladet.

Med «dem» mener hun Putin, mannen hun sier «har all makt».

«Utenlandske agenter» I 2012 innførte Russland en lov som sier at organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet, eller har noe med politisk aktivitet å gjøre, må registrere seg som «utenlandske agenter».

- Hadde vi fått prisen det året EU fikk den, i 2012, hadde det vært før den utenlandske agent-loven. Det kunne beskyttet oss. Det ville vist russiske myndigheter at vi betyr noe, sier Gannusjkina.

Tankegangen var ifølge Gannusjkina at dem som mottok støtte fra utlandet, også danset etter utlandets pipe. Organisasjonene Gannusjkina jobber for, Memorial Human Rights Center og Civic Assistance Committee (CAC), rammes av dette.

- Enhver direkte eller indirekte innblanding i våre interne anliggender, eller hvilket som helst press på Russland, våre allierte og våre partnere er uakseptabelt, sa Putin i en tale til etterretningstjenesten FSB i 2013.

Og dermed startet arbeidet med at organisasjonene måtte registrere seg som «agenter»

- Det betyr spion - På russisk betyr utenlandsk agent bare én ting - spion. På engelsk høres ikke «foreign agent» så galt ut, men på russisk høres det ordet ille ut. Så fort vi ble stemplet som utenlandske agenter, ga det et signal til befolkningen og dem vi hjelper om at vi er fiender. At vi er agenter av CIA, FBI, Mossad eller Scotland Yard, sier Gannusjkina.

Hun mener hun nå blir stemplet som fiende av sitt eget land.

- Vi må merke alle publikasjoner vi har eller dokumenter vi sender fra oss med «utenlandsk agent», påpeker hun

Kolleger i graven 73-åringen sitter på en hotellbalkong i Oslo. Det er sol og hun ler og skravler i vei på russisk. Men det hun sier, maler intet glansbilde. Det er en reell sjanse for at hun kommer til å bli drept for sitt arbeid, sier hun.

- Jeg vet ikke om jeg trenger å ha noen ekstra sikkerhetstiltak, men det skal jeg uansett ikke ha. Jeg skriver mine memoarer nå. Der beskriver jeg situasjonen da tre av mine nærmeste medarbeidere og kolleger ble drept, sier Gannusjkina.

- Mange av dem som har stått mest i veien, har blitt drept, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!