ISW:

Kreml tok grep etter «pinlig» seanse

Kreml ble tilsynelatende nødt til å sende forsvarsministeren Sergej Sjojgu til fronten etter å ha løyet om et tidligere besøk, skriver tankesmia ISW.

PYNTET PÅ SANNHETEN? Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu skal angivelig ha besøkt fronten to ganger de siste ukene. Foto: Sergey Fadeichev / Sputnik / Reuters
PYNTET PÅ SANNHETEN? Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu skal angivelig ha besøkt fronten to ganger de siste ukene. Foto: Sergey Fadeichev / Sputnik / Reuters Vis mer
Publisert

Forrige uke meldte det russiske forsvarsdepartementet at forsvarsminister Sergej Sjojgu hadde besøkt fronten 18. desember.

- Sjojgu fløy til områder der de russiske styrkene er stasjonert, og besøkte stillinger ved frontlinjen, skrev departementet i en uttalelse, og la til bilder av ham i helikopter.

Det viste seg imidlertid å ikke stemme.

Den dagen besøkte han styrker i områder godt inn på russisk-kontrollert territorium, mellom Krim og Kherson.

Det skriver den amerikanske tankesmia Institute for the study of war (ISW).

I HELIKOPTERET: Bildet det russiske forsvarsdepartementet la ut i forbindelse med Sjojgus «frontbesøk» 18. desember. Foto: Russisk FD / AP
I HELIKOPTERET: Bildet det russiske forsvarsdepartementet la ut i forbindelse med Sjojgus «frontbesøk» 18. desember. Foto: Russisk FD / AP Vis mer

Fikk kritikk

Etter å ha blitt tatt for feilen, fikk departementet en del kritikk i sosiale medier og aviser. Og flauere ble det trolig da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj offentliggjorde et virkelig frontbesøk 20. desember, i Bakhmut.

Der har det pågått harde kamper med mange falne på begge sider de siste ukene.

Det fikk Kreml sannsynligvis til å finne det nødvendig å sende Sjojgu av gårde nok en gang – til fronten denne gangen.

- Trolig for å dysse ned kritikken om at han ikke er en involvert krigsleder, skriver ISW.

La ut «videobevis»

Det var torsdag det nye besøket fant sted. Det er imidlertid ikke kjent hvilket område Sjojgu dro til, men forsvarsdepartementet publiserte en video som viste at han inspiserte brakker og gikk gjennom skyttergraver.

NYTT BESØK: Sjojgu på det nye besøket 22. desember. Foto: Russisk FD / AP
NYTT BESØK: Sjojgu på det nye besøket 22. desember. Foto: Russisk FD / AP Vis mer

Han skal ha sjekket forholdene for utplassering av personell og militært utstyr, samt posisjonene til militære enheter, innkvarteringer og oppvarmingsforhold for staben.

- Dette viser at det russiske forsvarsdepartementet er defensive når det gjelder å kontrollere informasjonsrommet. De tar ikke initiativ, men må kontre kritikk som kommer på veien, bemerker ISW.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer