Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreml tror ikke flystyrt skyldtes terror

De 92 personene om bord mistet livet da flyet styrtet i Svartehavet. 

INGEN OVERLEVDE: HEr leter militæret etter flydeler. Ingen overlevde i flystyrten. Foto:  EPA/YEVGENY REUTOV
INGEN OVERLEVDE: HEr leter militæret etter flydeler. Ingen overlevde i flystyrten. Foto:  EPA/YEVGENY REUTOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere vrakrester etter det russiske flyet som styrtet i Svartehavet, er funnet. Russiske myndigheter tror ikke det var terror, men vet stadig ikke hvorfor det styrtet.

- Alle mulige alternativer blir undersøkt, og det er for tidlig å si noe med sikkerhet. Men som dere vet, muligheten for en terrorhandling er langt fra det vi tror mest på, sier talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, mandag.

Hovedscenarioene etterforskningsteamet går etter, er at flyet enten styrtet grunnet feil fra pilotens side, tekniske feil, for lite drivstoff eller fremmedelementer i flymotoren.

Russere legger ned blomster på stranden i Sotsji til minne om de 92 menneskene som antas å ha mistet livet i flystyrten i Svartehavet søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Russere legger ned blomster på stranden i Sotsji til minne om de 92 menneskene som antas å ha mistet livet i flystyrten i Svartehavet søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Vis mer

Ingen overlevende er funnet, og det antas at alle de 92 personene om bord mistet livet da flyet, en Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag.

Mange av de omkomne tilhørte Aleksandrov-ensemblet, det russiske forsvarets eget kor, som skulle ha holdt nyttårskonsert på en russisk flybase i Syria.

Fant flere vrakrester

Tusenvis av redningsarbeidere deltok mandag i letingen etter omkomne i Svartehavet, men de fant ikke annet enn flere vrakrester.

En talskvinne for Russlands kriseberedskapsdepartement uttaler at dykkere har funnet flere vrakrester, blant annet to elementer fra flyets kontrollmekanisme.

GJORDE SØK: Ingen overlevende er funnet, og det antas at alle de 92 personene om bord mistet livet da flyet, en Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag.
 Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
GJORDE SØK: Ingen overlevende er funnet, og det antas at alle de 92 personene om bord mistet livet da flyet, en Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

- Vrakrestene ligger på omtrent 27 meters dybde, halvannen kilometer ut fra kysten, sier Rimma Tsjernova.

Elleve lik og 86 kroppslevninger har blitt fraktet til Moskva for å bli DNA-analysert. Letingen på land er ferdig, og dykkerne leter nå i et område med en radius på 500 meter.

Ingen nødmelding

Flere flyeksperter har, til tross for at russiske myndigheter vurderer det som lite sannsynlig, pekt på forhold som kan tyde på et terrorangrep. For eksempel det at mannskapet ikke meldte fra om problemer, og at deler fra flyvraket er spredt over et stort område.

Dette bildet viser hvor flyet styrtet i Svartehavet.
Dette bildet viser hvor flyet styrtet i Svartehavet. Vis mer

Både søndag og mandag ble det funnet vrakdeler fra flyet rundt 1,5 kilometer fra kysten, men eksperter antar at det styrtet om lag 6 kilometer ute i Svartehavet.

Flyet landet i Sotsji for å fylle drivstoff etter å ha tatt av fra en militær flyplass i Moskva. Det forsvant i havet rett etter avgang fra den sørrussiske byen.

Massiv leting

Over 3.000 redningsarbeidere, 32 båter og over 100 dykkere er fløyet til Svartehavet fra ulike deler av Russland for å delta i bergingsarbeidet.

DENNE TYPEN: En Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag. FOTO: Scanpix
DENNE TYPEN: En Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag. FOTO: Scanpix Vis mer

Mange mennesker kom mandag med blomster til bygningen der koret har sitt hovedkontor, for å vise sin respekt for de omkomne. Det verdensberømte koret har nå mistet 64 personer, om lag halvparten av alle medlemmene. Russiske myndigheter erklærte andre juledag som offisiell sørgedag som følge av styrten.

Ble hjemme

Enkelte kormedlemmer var ikke med på reisen. Blant annet ble solisten Vadim Ananjev hjemme ettersom han og kona nettopp har fått sitt tredje barn.

- Jeg har mistet mine venner og kolleger, alle er døde, alle de fem solistene. Jeg er helt knust, sier Ananjev, som sier at han har mottatt kondolanser fra hele verden.

- Vi var elsket over hele verden, den politiske situasjonen er ikke noe å bry seg om, sier han.

Sørgende tente også lys og la ned blomster utenfor lokalene Channel One og NTV, som mistet flere journalister som også var på vei til Syria.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!