Kreml: USA står bak

Washington «velger målene», mens Ukraina bare setter «planene ut i live», hevder Kreml etter det angivelige droneangrepet natt til onsdag.

Russiske myndigheter hevder at Ukraina natt til onsdag forsøkte å angripe president Vladimir Putins residens i Kreml med to droner Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Washington sto «definitivt» bak det angivelige droneangrepet mot Kreml natt til onsdag, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin, torsdag ettermiddag.

Det melder Reuters, som igjen siterer det statseide russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Peskov påstår at det er amerikanske myndigheter som «velger målene», mens ukrainerne «bare setter planene ut i live».

- Dette er ofte diktert fra «over havet». Vi vet dette godt, og de i Washington må forstå at vi vet det, sier Peskov.

Vil likvidere Zelenskyj

At Kyiv og Washington forsøker å avvise episoden, omtaler han videre som «latterlige».

Peskov uttalte også at Russland nå vurderer hvordan de skal respondere på «angrepet».

Han ville imidlertid ikke kommentere utspillet fra blant andre den russiske ekspresidenten Dmitrij Medvedev, om at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj burde likvideres.

Flere eksperter har sådd sterk tvil om droneangrepet mot Kreml var reelt. Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) mener at russerne sannsynligvis har orkestrert det hele selv, som Dagbladet meldte tidligere i dag.

«Russland iscenesatte sannsynligvis dette angrepet i et forsøk på å bringe krigen hjem til et russisk innenlandspublikum, og sette betingelsene for en bredere mobilisering. Flere faktorer peker tyder på at angrepet var internt gjennomført og iscenesatt, skriver ISW i sin daglige rapport om Ukraina-krigen.

- Ser veldig manipulerte ut

Det er heller ikke bare den amerikanske tenketanken som er skeptiske til det russiske narrativet om Kreml-hendelsen.

- Det første jeg tenker er at videoene ser veldig manipulerte ut. De faller inn i mønsteret vi har sett tidligere, der man bruker påståtte angrep mot Moskva for å etablere en sannhet fra Russlands side, sa Nils Håheim-Sars, droneekspert og overingeniør i Norce, til Dagbladet TV onsdag ettermiddag.

Han peker på at videoen skal vise en relativt stor drone, ladet med sprengstoff, som flyr mot flagget som vaier over Kreml. Til tross for «eksplosjonen», ser ikke flagget ut til å reagere.

- Sånn jeg ser denne videoen, er det propaganda for å prøve å etablere en sannhet om at Ukraina angriper Kreml, uttalte Håheim-Sars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer