Kreml varsler annektering

Kreml varsler annektering av russiskokkuperte regioner i Ukraina.

ANNEKTERER: Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva fredag. Her vil president Vladimir Putin være til stede, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov Foto: Grigory Sysoev/Sputnik/Kremlin Pool/AP/NTB
ANNEKTERER: Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva fredag. Her vil president Vladimir Putin være til stede, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov Foto: Grigory Sysoev/Sputnik/Kremlin Pool/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder en rekke nyhetsbyråer, deriblant Reuters.

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de ukrainske fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, der det har pågått såkalte folkeavstemninger den siste tida.

Det har vært ventet at den russiske nasjonalforsamlingen vil støtte opp under resultatet og innlemme fylkene i Den russiske føderasjon, og regne det som sitt territorium.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass vil seremonien der innlemmelsen blir signert finne sted fredag ettermiddag, og president Vladimir Putin vil holde en tale i den forbindelse.

Det er lite som tyder på at velgerne i de russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og de russiskokkuperte delene av Kherson og Zaporizjzja har fått delta i frie og rettferdige valg.

Derfor har avstemningene ført til bred internasjonal fordømmelse, og Ukraina og en rekke vestlige land, deriblant Norge, varsler at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Forrige uke kunngjorde Putin mobilisering av 300 000 reservister til krigen mot Ukraina. Dersom regionene annekteres av Russland, vil landet kunne hevde at disse reservistene kjemper på russisk territorium, ikke ukrainsk.

Russland gjennomførte en lignende manøver med Krim-halvøya i 2014. Etter at russiskvennlige Viktor Janukovitsj ble avsatt som president under Euromaidan-revolusjonen, inntok Russland halvøya.

Deretter organiserte man en folkeavstemning der det ble klart flertall for å innlemme Krim i Russland. Resultatet ble imidlertid betraktet som gitt på forhånd, og mesteparten av verden anerkjenner fortsatt Krim som del av Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer