Kremls troika

Alle gode ting er tre. Nå har Kreml etablert sitt tredje politiske støtteparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russisk politikk er ikke som politikk ellers i Europa. I stedet for en opposisjon som slåss om makta, har man i Russland en «opposisjon» som slikker maktas støvler. Sist helg ble det tredje Kreml-lojale politiske partiet etablert. Det er meningen at dette partiet skal sanke stemmer fra den urbane, liberale høyresida, det er den nye middelklassen i byene det er partiets mål å fange.

«Frihet, eiendom, orden», er partiets slagord, og partiet stiller til valg i parlamentsvalget i 2011. Det er et ekko av høyreliberal ideologi i disse slagordene, og de kunne godt adopteres av partiet Høyre. Men i virkeligheten er partiet Høyresaken etablert av, og i lomma, på Kreml. Med et parti på den liberale høyresida så kontrollerer Kreml nå partier fra praktisk talt hele det politisk, ideologiske spekteret.

Etter at Putin gikk av som president ble han leder av Enhetlig Russland, som har mer enn 70 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen, Dumaen. Enhetlig Russland er et moderat nasjonalistisk parti, der statens embetsmenn – og kvinner – er de viktigste medlemmer. I tillegg opprettet Kreml, før valget i fjor høst, partiet Rettferdig Russland. Det har en slags sosialdemokratisk eller sosialistisk ideologi, og skal plukke stemmer blant velgere som vil ha sosial endring. Det tredje partiet er altså et høyreliberalt parti. Med sosialdemokrati, nasjonalisme og høyreliberalisme er de fleste ideologiske retninger dekket. Kreml kontrollerer nå partier i alle ideologiske retninger.

Høyresaken er dannet blant tilhengere av det tidligere opposisjonspartiet SPS. SPS var opprinnelig at parti av provestlige reformatorer. En av deres ledere var tidligere statsminister Anatolij Tsjubais. Han gikk ut av aktiv partipolitikk for flere år siden, og ble leder for den statlige elektrisitetsforsyningen, før han i år ble sjef for utviklingen av russisk nanoteknologi. Prisen for hans toppstillinger i det statlige næringsliv er at han ga opp aktiv partipolitikk i 2003. Den russiske politikeren som mest likner en tradisjonell høyrepolitiker valgte å bli konform, han valgte makta. Og makta var Vladimir Putins.

Nå spises restene av partiet hans opp av Kreml, akkurat slik restene av det populistiske partiet Rodina – Folket – ble spist opp av det sosialdemokratiske Rettferdig Russland før valget i 2007. Hvorfor skjer dette særegne i Russland, at opposisjonspolitikere og opposisjonspartier blir spist opp av Kreml? Det skjer blant annet fordi det ikke er noen tradisjon for opposisjonspolitikk. Makta bestemmer det meste, og hvis du er med på maktas lag så får du også spise kake med de mektige. Hvis du distanserer deg fra makta så distanserer du deg også fra innflytelse og karriere – i all framtid. For ingen regner med at Putins regime vil gi fra seg makta. Russland likner stadig mer på seg selv, slik det alltid har vært, enten tsarer eller generalsekretærer har regjert. Makta rår. Punktum.