Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaktbikkja fra nord

Krenker og riksrefser

Skjalg Fjellheim kan det med å fornærme folk. Stemmen fra nord, trives med å krenke andre, og er stolt over å bli omtalt som riksrefser.

STEMMEN FRA NORD: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, provoserer og engasjerer. både i lokale og nasjonale spørsmål. - Jeg blir kalt periferi-populist og besserwisser, jeg kunne ikke brydd meg mindre, sier Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STEMMEN FRA NORD: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, provoserer og engasjerer. både i lokale og nasjonale spørsmål. - Jeg blir kalt periferi-populist og besserwisser, jeg kunne ikke brydd meg mindre, sier Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Skjalg Erik Fjellheim, arbeiderklassegutten fra Senja, er politisk redaktør av landsdelsavisa Nordlys. Posisjonen som politisk redaktør bruker han for hva den er verdt. Og han er ikke redd for å sette ord på det han mener.

Riksrefser, sier han, tygger litt på det, før smilet forsiktig kommer fram. Fjellheim vrir litt på hodet, nikker anerkjennende, og sier:

- Jo, riksrefser lever jeg godt med.

I mange år var det heller stille fra nord. Nå har Skjalg Fjellheim klart å skape blest og debatt om landsdelen. En uredd stemme, som bryr seg døyten om hvem som blir provosert. Men en sjelden gang må han krype til korset og be om pent vær.

Joika-rasisme

Sist var da avisa Nordlys ba samene om å roe seg ned. Avisa omtalte det som krenkelseshysteri, når et par prominente damer ville ha slutt på salget av joikakaker.

- Reaksjonene var kraftige. Noen ble virkelig krenket og dypt såret, da var da bare å legge seg flat. Helt flat, medgir Fjellheim.

JOIKA-KAKER: Skjalg Fjellheim og Nordlys måtte krype til korset, og be om unnskyld da de mente Joika-kake debatten var krenkelseshysteri. Foto: Alexander Nordahl / Dagbladet
JOIKA-KAKER: Skjalg Fjellheim og Nordlys måtte krype til korset, og be om unnskyld da de mente Joika-kake debatten var krenkelseshysteri. Foto: Alexander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Unnskyldningen til krenkende samer, som mener joikakaker er rasistisk, er ikke daglig kost for Fjellheim.

Men det kommer ikke på tale å be om pent vær, til de han med forakt omtaler som kommentariatet i Oslo-avisene.

- Med få unntak, John Olav Egeland i Dagbladet, Bjørgulv Braanen i Klassekampen, Tone Sofie Aglen i VG og Harald Stanghelle i Aftenposten, virker det som om den selvgode gjengen bare er opptatte å bekrefte hverandre.

- Podkastene der journalistene møtes for å intervjue hverandre, og være enige om at det aller meste utenfor Ring 3 er uopplyst populisme. Selve legemliggjøringen av det som er et problem for tillit og troverdigheten til norsk presse.

Samrøre

Fjellheim har heller ikke spesielt sans for det han omtaler som et samrøre av aviskommentatorer, politikere, fremadstormende politiske rådgivere og kommunikasjonsrådgivere som selger seg til høystbydende.

- De forstår ikke at Norge er mer enn noen trikkestopp fra Grünerløkka til Majorstua. De forstår ikke at folk i distriktene lever et annet liv.

- Når jeg, eller andre, påpeker at de tette forbindelsene mellom media, politikk og pr-byråene er et demokratisk problem, blir de hårsåre, og furter. De vil ikke ha på seg at de mener det samme, og har det samme syn på verden. Oslo er på vei til å bli et lite Washington DC i miniatyr.

- Jeg vet at de blir krenket og fornærmet, når jeg sier dette. Og de svarer gjerne med å omtale meg som en periferi-populist og en besserwisser. La dem gjøre det, jeg kunne ikke brydd meg mindre, sier Fjellheim.

Oslo-bobla

- Poenget er at de lever i liten boble ned i Oslo. De menger seg sammen. Drikker sammen, fester sammen og noen ligger vel også sammen.

- Skulle de være sammen med andre, er det ikke vanlig folk, men politikere og fremadstormende rådgivere fra de forskjellige partiene som alle tilfeldigvis mener det samme. En bråte med selvgode rådgivere som bytter jobber – fra partiorganisasjoner til byråene, og som selger seg inn som eksperter på strategisk rådgivning, finansiell og politisk kommunikasjon, kommunikasjon, og krise- og mediehåndtering.

Fjellheim tror også at nasjonale medier kan komme til å dø ut.

- Avisene er blitt like. Det er ikke behov for en bråte Oslo-aviser som mener det samme. Bruk heller pressestøtta til å holde liv i lokalavisene som er viktige for lokaldemokratiet. Dagbladet og VG vil nok overleve som nyhetsformidlere.

«Flyplass-galskap»

Fjellheim bruker også tastaturet til å refse lokale Arbeiderparti-koryfeer, som han mener ikke forstår vanlig folk.

Ansatte på universitetet i Tromsø står heller ikke alltid høyt i kurs. Fjellheim oppfatter at flere skjuler seg bak professorale titler. Etter hans mening forsøker noen av dem å dupere meningsmotstandere med å vise til sin akademiske bakgrunn.

Selv om mange oppfatter Skjalg Fjellheim som en stemme som i et og alt forsvarer Nord-Norge, har han klart å bli et skjellsord i landsdelens nest største by – Bodø.

- FORSTÅR IKKE: - Aviskommentatorene i Oslo forstår ikke at folk i distriktene lever et helt annet liv, en hva de gjør innenfor Ring 3 i Oslo, sier Skjalg Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- FORSTÅR IKKE: - Aviskommentatorene i Oslo forstår ikke at folk i distriktene lever et helt annet liv, en hva de gjør innenfor Ring 3 i Oslo, sier Skjalg Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det mest meningsløse av alt er ny flyplass i Bodø. De vil bruke sju milliarder kroner på å flytte flyplassen 900 meter. De kunne like gjerne kjørt pengene på sjøen.

- Hva med Finnmark?

- Mange, spesielt i Arbeiderpartiet i Øst-Finnmark var rasende da vi på lederplass i Nordlys sa fra om at Stortingets flertallsvedtak om å slå sammen Troms og Finnmark, burde følges opp og ikke saboteres. Dem om det.

- Du vil flytte både direktorater og departementer ut av Oslo?

- En stor del av statsforvaltningen bør ut av Oslo. Kongen, statsministeren og Stortinget kan bli værende i hovedstaden. De fleste departementene bør flytte ut i distriktene. Corona-viruset har vist at vi fungerer digitalt.

Ambulerende Storting

- Stortinget kan gjerne ha hovedsete i Oslo. Men den norske nasjonalforsamlingen burde vært ambulerende. En sesjon kunne være avholdt i Kirkenes. Den neste i Stavanger eller Bergen. Det hadde vært bra for demokratiet, og for politikerne og kommentariatet som da kanskje hadde forstått at Norge er mer enn en noen kvadratkilometer i Oslos sentrum.

- Er du imot for å være imot?

- Nei, jeg er ikke kontrær eller motstrøms om du vil. Jeg mener det jeg mener er riktig. Jeg får frysninger når jeg hører ropene om å stenge ned oljeindustrien. Det er klart at vi skal ha industri i Norge. Selvfølgelig er jeg opptatt av klimaet, og jeg er ingen klimafornekter. Innvandringen vil jeg ha kontroll på.

- Innvandring?

- Satt på spissen mener jeg at storsamfunnet må bestemme hvor innvandrerne skal bo. Ved å bosette innvandrere rundt omkring i landet styrker man tilgangen på arbeidskraft i distriktene, samtidig som man unngår noen av de problemene med integrering som man ser tendenser til i hovedstaden.

Arbeiderpartiet

- Nordlys har en lang tradisjon som talerør for Arbeiderpartiet, men du er ikke like imponert over dagens Arbeiderparti?

- Jeg er vokst opp på Senja. I vårt hjem var Gerhardsen en halvgud. Partiet var for vanlig arbeidsfolk. I dag opplever vi at nestlederen i Det norske Arbeiderparti, en mann fra Nord-Norge som ingen vet hvem er, skriver leserbrev til avisene i Nord-Norge. Hvor han forsøker å forklare hvorfor partiet stemte mot Nord-Norgebanen. Det beste jeg kan si om det, er at det er gavepakke til Sp og SV.

- ARBEIDERPARTIET FORVITRER: Skjalg Fjellheim er ikke imponert over dagens Arbeiderparti. - Partiet er på vei til å forvitre, sier Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- ARBEIDERPARTIET FORVITRER: Skjalg Fjellheim er ikke imponert over dagens Arbeiderparti. - Partiet er på vei til å forvitre, sier Fjellheim. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Partiet er i utakt med folket. Arbeiderpartiet mangler lederemner, og de rekrutterer stort sett bare offentlig ansatte og nesten ingen fra privat næringsliv og verdiskapning. Arbeiderpartiet er på vei til å forvitre.

- Du roper om desentralisering og vil ha offentlige etater og institusjoner ut av Oslo. Men du vil at Norge skal bli medlem av EU?

- Jeg er EU-tilhenger. Vi lever i en urolig tid. med stormaktene USA og Kina som fremmer sine egne interesser. I øst har vi et mer aggressivt Russland som har sine interesser. I Europa vokser nasjonalismen. Uten EØS-avtalen hadde vi virkelig hatt problemer i Norge. Det eneste riktige for Norge, vår sikkerhet og framtid er at vi hadde litt fullverdig medlem av den Europeiske Unionen, fastslår stemmen fra Nord-Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!