Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Krev like lang perm

Fedre bør kreve halve fødselspermisjonen, og mødrene må gi fra seg mer ansvar på hjemmebane. Bare slik oppnår vi bedre likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener stortingsrepresentantene Heikki Holmås (32) og Audun Lysbakken (27).

Selv om idealet er at far har halve permisjonen, vil de starte med å lovfeste pappas rett til en tredjedel.

Forslaget er omstridt i deres eget parti, SV, der blant andre yngre kvinner er svært skeptiske til slike endringer. Men de får full støtte av Ap's Gunn Karin Gjul (37), som i fjor fødte en sønn. Hun delte permisjonen broderlig med barnefaren. De tre politikerne mener fødselspermisjonen bør utvides, og at en tredjedel av den skal forbeholdes far, en tredjedel forbeholdes mor, og resten skal være til fri fordeling.

-  I forhold til dagens fire-ukers-kvote for fedre vil dette være en revolusjon. Og vi merker en stadig mer positiv stemning for økt pappaperm, ikke bare i eget parti, sier SVs Holmås.

-  Vi er ikke fedre, men mener det er på tide at moderne menn gjør opprør mot sementerte kjønnsroller. Fedre må kreve å bli sett på som fullferdige omsorgspersoner, sier partikollega Lysbakken.

Kampanje på nett

I dag starter de to stortingspolitikerne nett-kampanjen «pappaperm.no»:

-  Vi vil samle flest mulig underskrifter fra menn for å vise hvor mange som vil ha en endring. Vi kan ikke la negative, konservative krefter på høyresida hindre en modernisering av dagens permisjonsordning, sier Lysbakken.

I en kronikk i Dagbladet i dag argumenterer de for hvorfor dette bør skje.

-  Skal vi få bukt med det svært tradisjonelle kjønnsrollemønsteret både på hjemmebane og i arbeidslivet, må vi starte med å lovfeste fedres rett til å ta seg av små barn. Dagens lovverk legger opp til at det er mor som skal ta fødselspermisjonen. Far får for eksempel ikke pappaperm hvis mor ikke har jobbet minst 50 prosent før fødselen. Dette er gammeldags, mener Holmås.

-  Og når kvinnen blir sittende fast i et omsorgsansvar hjemme, går det naturlig nok utover hennes karrieremuligheter i arbeidslivet. Dette er en frihetsreform som vil bidra til frigjøring fra umoderne kjønnsroller, sier Lysbakken.

Begge rister på hodet av kvinner som ikke vil ha noe av at «menn tar fra dem et permisjonsgode»:

-  Vi har jo ikke 38 ukers mammapermisjon her i landet. I dag er 9 uker forbeholdt mor, 4 uker forbeholdt far og resten er til fri fordeling. Men vi mener permisjonstida bør utvides med 4 uker, og at far får lovfestet rett til å ta ut en tredjedel, altså 14 uker. Nøyer man seg med 80 prosent lønn, blir det flere uker hjemme. Men for oss er prinsippet om en tredeling viktigst, ikke hvor mye permisjonen skal utvides, sier Holmås.

Strålende

Gunn Karin Gjul, som sitter i Stortingets justiskomité, er blant dem som støtter Holmås og Lysbakken:

-  Jeg tror arbeidsgiverne er en like stor bremsekloss som konservative mødre og fedre i denne saken. En lovendring må nok til for å få flere fedre til å delta i omsorgsarbeidet mens barna er små. Det er strålende at Holmås og Lysbakken gjør dette, synes Ap's Gjul.

VIKTIG OG KOSELIG: Å ha omsorg for små barn må være like naturlig for menn som for kvinner, mener pappaperm-aksjonistene Heikki Holmås og Audun Lysbakken. De får full støtte av stortingskollega og mamma Gunn Karin Gjul, her med 18 måneder gamle Emre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media