- KVINNEKAMP: LO-leder Roar Flåthen varslet i går at kampen mot uønsket overtid skal bli en av de viktigste sakene for organisasjonen de neste årene.  Foto: ESPEN RØST
- KVINNEKAMP: LO-leder Roar Flåthen varslet i går at kampen mot uønsket overtid skal bli en av de viktigste sakene for organisasjonen de neste årene. Foto: ESPEN RØSTVis mer

- Krev overtidsbetaling for deltidsjobbing

LO og SV enig om tiltak mot uønsket deltid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovfestet overtidsbetaling av alle løsvakter vil være effektivt mot uønsket deltid, mener SVs Karin Andersen.

Hun gir full støtte til LO i kampen mot brøkstillingene.

- Roar Flåthen peker på en av de aller viktigste likestillingssakene som gjenstår, sier Andersen.

Hun applauderer utspillet fra LO-bossen, som i et intervju med NTB i går varslet at kampen mot ufrivillig deltid blir en hovedsak i årene som kommer.

- Dette er kvinnekamp. Gutta i industrien ville aldri ha akseptert å gå deltid år etter år, sa Flåthen.

Han gjorde det klart at overgang fra deltid til heltid er blant hovedkravene til de rødgrønne foran valget til høsten

- De fleste som går i disse stillingene, taper i lønn og pensjon, og er nødt til å jobbe ekstravakter for å få endene til å møtes. Det er på høy tid å gjøre noe med dette, sier Andersen, som representerer SV i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Overtidsbetaling

SV-representanten mener selv hun har svaret på hva som må gjøres: Å innføre overtidsbetaling av alle ekstravakter som deltidsansatte blir bedt om å jobbe.

- En slik ordning ville gjort det veldig ulønnsomt for arbeidsgiver å operere med mange små brøkstillinger, sier hun.

Andersen understreker at forslaget ikke er behandlet i partiet, men hun fronter det gjerne likevel.

- Jeg innser at det er umulig å innføre dette over natta, men jeg vil gjerne lansere ideen. Jeg vet at dette vil virke, sier hun.

43,6 prosent av sysselsatte kvinner jobber deltid, mot 12,6 prosent av arbeidende menn. Forskning viser at mange kvinner i deltidsstillinger, jobber mer enn hva stillingsbrøken skulle tilsi.

- Om lag 50 prosent av dem som er ansatt i deltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren, jobber ekstra til enhver tid. Vi kan si at kommunene og helseforetakene legger opp til å ha mange brøkstillinger for å unngå overtid og lettere fylle huller i vaktlistene, sier forsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet.

- Vil dressere

Arbeidslivsforskeren har stor sans for forslaget fra Karin Andersen.

- Det vil nok komme ramaskrik fra enkelte hold, men jeg mener et slikt forslag opplagt vil dressere arbeidsgiverne til å organisere arbeidet på en annen måte, sier hun til NTB.

En nordisk undersøkelse viser at andelen deltidsstillinger i eldreomsorgen varierer fra land til land i Norden.

Finland har flest heltidsstillinger (90 prosent), mens Norge har færrest (32 prosent).

- Mange av dem som jobber såkalt frivillig deltid, gjør det fordi arbeidet er så dårlig organisert. Ved å organisere arbeidet bedre, vil flere kunne jobbe heltid, sier Amble.

Et kompliserende element i debatten, er at de ansatte mange steder ønsker skreddersydde turnuser og mindre helgebelastning. Det har ført til en kabal med «ønsketurnuser» som vanskelig går opp uten brøkstillinger.

- Kommuner som har prøvd å få på plass mer heltid, har møtt motstand fra de ansatte. Likestilling av turnus og skift vil innebære at færre får gå sin ønsketurnus, medgir Karin Andersen. 

 

Uenig

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter mener Andersen og LO er inne på feil spor.

- Det er svært lite ufrivillig deltid i sykehussektoren. At vi har mange deltidsstillinger, skyldes at de ansatte selv ønsker å disponere sin arbeidstid og ikke ønsker å jobbe oftere enn hver tredje helg. Hvis alle som jobber deltid på norske sykehus, hadde jobbet fire helger mer i året, ville vi ha løst problemet med ufrivillig deltid, sier hun.

- Det finnes studenter som har en stillingsprosent på 8. Det ville være helt absurd å tilby overtid for å jobbe mer enn 8 prosent, legger hun til.

KS-leder Halvdan Skard sier kommunene jobber for å få flere til å si ja til heltid.
- Men det er lettere sagt enn gjort. Mange ønsker ikke å jobbe fullt, sier han.


(NTB)