Krevde 1 mill.

Sykehusdirektør og lege Hans Nielsen Hauge fikk 4000 kroner i bot fordi han kjørte hakk i hæl på en ambulanse med blålys. Han mener det ga et tap på 1 002 218 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/FREDRIKSTAD (Dagbladet): -  For meg har hele denne saken vært en eneste stor ulempe, og den har kostet meg dyrt. Samtidig ser jeg meg ferdig med den, sier den profilerte legen til Dagbladet.

I dag er han helsefaglig direktør ved Sykehuset Østfold. Hauge har også hatt en rekke andre toppverv i Helse-Norge.

Det var 12. august 2000 at Hauge i Målselv kommune i Troms, der han periodevis var vikarlege, ble bøtelagt av politiet for å ha forstyrret en ambulanse under utrykning. I grunnlaget for forelegget heter det at Hauge «lå tett bak ambulansen ved forbikjøringer, til tross for at denne på flere strekninger kjørte over lovlig hastighet, og til tross for at det tidvis var dårlig sikt grunnet tåke».

-  Ville hjelpe

Hauge har en helt annen versjon. Han og familien skulle på ferie sørover da han på vei ut av Målselv oppdaget ambulansen med blålys, og han mistenkte at det kunne være behov for ham.

-  Jeg la meg rett bak den, ringte opp Helsesenteret og varslet fra om at det var meg. En beskjed jeg vet sjåføren fikk. Likevel ringte han politiet og sa jeg forstyrret, forteller Hauge til Dagbladet.

Da han ankom Narvik, ble han stanset av lokalt politi, og presentert for forelegget.

-  Jeg ble himmelfallen, sier Hauge.

I to rettsinstanser vant han fram. Det fantes ikke bevis for at han hadde kjørt for fort - tvert imot - og han dokumenterte at været ikke var slik det ble hevdet.

Parallelt med dette har Hauge kjempet for å få erstattet tapene han er påført som følge av boten. Nylig møtte partene i Hålogaland lagmannsrett i spørsmålet om erstatning.

Det Hauge fikk, samsvarer overhodet ikke med kravet. Totalt er legen tilkjent 19 905 kroner i erstatning. Hauges erstatnings- og oppreisningskrav var på til sammen 1 002 218 kroner.

Bakgrunnen for kravet er at legen, som gjennom en årrekke var vikarlege i Målselv kommune, følte en tillitskrise mellom seg og ambulansepersonalet.

-  Dette stilte spørsmål ved min integritet som lege. Jeg hadde og har fortsatt et hus i Målselv, men måtte bryte opp fra det ni år lange arbeidsforholdet. Jeg tror Målselv har gått glipp av en god og stabil vikarlege, mens jeg har mistet muligheten til å treffe mange fine mennesker, sier Hauge, som ikke legger skjul på at virksomheten som vikarlege var av stor økonomisk betydning.

Fikk ikke toppjobb

I tillegg til at Hauge følte seg tvunget til å si opp, hadde han også søkt på en topplederstilling ved Sykehuset Østfold. I sluttfasen av ansettelsesprosessen informerte Hauge sykehusledelsen om den pågående straffesaken. Han fikk ikke jobben.

-  Det er selvfølgelig umulig å si at jeg ville fått den om det ikke hadde vært for saken, understreker Hauge.

I erstatningskravet er lønnsøkningen Hauge kunne fått inkludert, samt framtidig inntektstap for vikarlegestillingen i Målselv fram til 2007. I tillegg krever Hauge kompensasjon for egen etterforskning.

Han er misfornøyd med erstatningen, men har foreløpig ikke tatt stilling til om han orker å anke.

DYR BOT: Hans Nielsen Hauge krevde nylig i Hålogaland lagmannsrett over en million kroner i erstatning for det som i utgangspunktet var et forelegg på 4000 kroner.