Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krevde 60 månedslønner

Vinimportør Nils Ekjord hevder at den oppsagte selgeren Svein Lindin forsøkte å få utbetalt 60 måneders lønn i tillegg til en rekke andre goder. Til sammen utgjorde beløpet over tre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette ble bekreftet av både Nils Ekjord selv og salgssjef Mai Rødsten da de vitnet i arbeidsrettssaken mellom Lindin og Ekjord AS i Oslo tingrett i dag.

Det skal ha vært Lindins advokat, Tor-Henry Spjelkevik, som framsatte kravet om en kompensasjon på hele 60 månedslønner i et møte etter oppsigelsen 1. desember i fjor. Til stede på møtet var også Ekjords advokat, Jens Jacobsen.

- Jeg følte dette som ren utpressing fordi han truet med at dette ville komme ut i media. Advokaten sa at han satt på sensitiv informasjon og at Nils Ekjord derfor burde delta i forhandlingsmøtet, forklarte sønnen Erik Magnus Ekjord i retten.

Erik Magnus Ekjord er nå assisterende daglig leder i firmaet.

Avtalen

Dagbladet har fått tilgang til et avtaleutkast som inneholder hele 14 punkter. Utkastet er datert 10. desember i fjor, kun ti dager etter at Lindin fikk sparken 1. desember.

Her er kravene i kortversjon:

1. Lønnet permisjon i 60 måneder fra 1. januar t.o.m. 31. desember 2009.

I RETTEN: Mandag startet arbeidsrettsaken som Svein Lindin (foran) har anlagt mot sin tidligere arbeidsgiver Nils Ekjord (bak). Foto: SCANPIX
I RETTEN: Mandag startet arbeidsrettsaken som Svein Lindin (foran) har anlagt mot sin tidligere arbeidsgiver Nils Ekjord (bak). Foto: SCANPIX Vis mer

2. Årslønn som i dag, pluss 100 000 kroner på grunn av bortfall av firmabil

3. Alle forsikringer opprettholdes som i dag.

4. Telefonutgifter dekkes som i dag.

5. Kontorstøtte med netto 3000 kroner utbetales sammen med lønn.

6. Arbeidstakeren skal stå oppført på nettsider og kataloger med «I utdanningspermisjon».

7. Selskapet dekker arbeidstakers advokatutgifter.

8. De første 36 måneder er ytelsene uten avkortning.

9. De neste 24 månedene er med avkortning.

10. Ansettelsesforholdet opphører fra 1. januar 2010.

11. Arbeidstakeren mottar en erstatning på 150 000 netto for tort og svie før 20. desember.

12. Arbeidstakeren skal levere tilbake alle dokumenter og eiendeler innen 10 dager.

13. Selskapet gir arbeidstakeren en positiv attest og positive referanser.

14. Denne avtalen er det endelige oppgjør mellom partene

Skar seg

Dette utkastet til avtale ble altså kategorisk avvist av Ekjord.

- Dette var bare et forhandlingsutspill og ikke noe absolutt krav fra vår side, sier advokat Tor-Henry Spjelkevik til Dagbladet.no.

- Advokat Jens Jacobsen, som den gang representerte Ekjord, anbefalte en avtale om sju måneders lønn samt å dekke Lindins advokatutgifter. Dette godtok også Lindin, mens Ekjord også avviste dette i midten av januar i år, sier Spjelkevik.

Ekjord skal derimot ha tilbudt Lindin seks månedslønner med fradrag for diverse utgifter, men det var ikke Lindin interessert i.

Nå kjemper partene et durabelig oppgjør i Oslo tingrett. Lindins hovedkrav er at oppsigelsen kjennes usaklig og at han får en erstatning på 1,8 millioner kroner, mens Ekjord avviser kravet og hevder at oppsigelsen var rettmessig.

Støttekjøp

I dag vitnet også Lindins kollega, selgeren Vidar Skistad, som hadde ansvar for Bergens-området. De hadde et godt forhold de første åra, men etterhvert tok Lindin for mye plass.

- Han mente så mye mer enn oss andre. Vi andre ble statister, sa Skistad - som av Ekjord fikk den tvilsomme oppgave å selge unna over 1000 flasker av vinmerket Gran Sangre de Toro.

Dette merket solgte så dårlig på utsalgene at merket kunne bli fjernet fra basislisten, noe Ekjord forsøkte å hindre ved å kjøpe opp hele 1356 flasker ved utsalget i Ski.


Slike støttekjøp er ulovlig etter dagens regler, men var tidligere svært vanlig i bransjen. Selve kjøpet sto Lindin og Erik Magnus Ekjord for. Ekjord skrev ut en sjekk på 120 000 kroner på bakrommet.

I ettertid er dette støttekjøpet gransket av Sosial- og helsedirektoratet, som konkluderte med at Ekjord skulle få inndratt sin bevilling i tre måneder. Dette vedtaket ble seinere opphevet av Arbeids- og sosialdepartementet.

Skattesak

Hvorfor nettopp Vidar Skistad og hans distrikt på Vestlandet skulle bli «satsingsområde» for Torres-vinen Gran Sangre, kunne ikke Skistad forklare i retten. Like lite som han kunne gi noen forklaring på hvorfor han solgte vinen på horeca-markedet (hoteller, restauranter og cafeer, red.anm.) uten kvitteringer.

- Hvorfor skjedde dette? spurte rettens våkne administrator, dommer Øyvind Strand.

- Nei, hvorfor? Jeg har ingen fullgod forklaring, men jeg ser i ettertid at jeg burde mottatt kvitteringer, sa Skistad, som hevdet at han for øvrig aldri har solgt vin til private.


Sosial- og helsedirektoratet har nå bedt skattemyndighetene om å granske dette forholdet. Både Oslo fylkesskattekontor, Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet skal nå undersøke Ekjords salg av alkohol mot kontantbetaling uten kvittering.

I regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet er serveringsbransjen nevnt som et eksempel på en bransje der økonomisk kriminalitet er et problem.

AVTALEN: Her er en faksimilie av avtaleutkastet som den oppsagte vinselger forsøkte å få i stand overfor Ekjord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!