Krevde 9000 kroner for befaring

Statssekretær Fatma Jynges ektemann, Leif Jynge, sendte en regning på nesten 9000 kroner til Lillesand kommune for å vise frem sin ulovlige sommerbolig i 20 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først innredet han garasjen ulovlig til sommerbolig. Da kommunen ville se på bygningen som var ulovlig endret, uteble Leif Jynge fra befaringen. Andre gang han ble innkalt møtte han opp, var til stede i 20 minutter og sendte regning til kommunen på 8.979 kroner. Lillesand kommune har aldri opplevd noe tilsvarende, skriver avisa Fædrelandsvennen.

Avviste kravet

- Vi har aldri vært borti i et tilsvarende pengekrav. Jeg kan ikke huske at Lillesand kommune noen gang har mottatt regning fra utbygger for å delta på en befaring som angår egne interesser. Langt mindre når det handler om regelbrudd og påviste uregelmessigheter, sier byggesaksleder Øyvind Fiskaa til Fædrelandsvennen.

Da Lillesand kommune i 1995 ville se på hvordan familien Jynge disponerte sine eiendommer, ble det avslørt at familien Jynge hadde innredet garasjen til sommerbolig uten å søke om bruksendring.

Etter befaringen som avslørte dette, sendte Leif Jynge, som er oppført med 3,8 millioner i formue, en regning på 8.979 kroner. Begrunnelsen var mulig avlingstap, fordi den 20 minutter lange befaringen førte til at Jynge mistet flere dager av våronna, ifølge ham selv. Han ville dessuten også ha dekket reiseomkostninger fra Stange i Hedmark til Lillesand.

- Jeg har ikke beregnet meg tapt arbeidsfortjeneste, verken for gårdsarbeid eller arkitektarbeid, men forbeholder meg retten til å komme tilbake med krav om dekning av eventuelle avlingstap, dokumentert gjennom Landbrukskontoret i Stange eller dekning av utgifter til bygningsarbeid, skrev Jynge i sitt brev til kommunen.

Lillesand kommune anså kravet som urealistisk, ikke minst på grunn av de ulovlige disponeringene familien hadde foretatt på eiendommen, og avviste regningen.