VIL BLI PRESIDENT:  Donald Trump annonserte tirsdag at han vil delta i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Foto: NTB Scanpix
VIL BLI PRESIDENT: Donald Trump annonserte tirsdag at han vil delta i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Krevde at Obama skulle bevise at han var amerikansk og kalte programleder for en feit gris

Donald Trump hiver seg inn i presidentkampen. Dette er noen av kontroversene han har skapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det klart at den rike forretningsmannen Donald Trump (69) hiver seg inn i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Han annonserte sitt kandidatur fra scenen i sin egen luksus-skyskraper Trump Tower i New York City, og gjorde det klart at denne gangen mener han alvor: han vil bli USAs neste president.

Talen han holdt foran de frammøtte har blitt latterliggjort på sosiale medier siden Trump holdt den. At han refererte til seg selv i tredjeperson, var bare en av tingene flere reagerte på.

At han er rik og har en formue på over 8,5 milliarder dollar, la han heller ikke skjul på. I talen sa han blant annet at bare noen som var så rike som han kunne gjenopprette USAs suverene økonomiske konkurransedyktighet, ifølge The New York Times.

Men hvem er egentlig Donald Trump?

Reality-stjerne For nordmenn flest er kanskje Donald Trump, hvis fulle navn er Donald John Trump Senior, aller mest kjent fra reality-serien The Apprentice. I serien konkurrerer en rekke deltakere om å få jobb i Trumps store selskap The Trump Organization.

Selskapet tok han over fra faren på begynnelsen av 1970-tallet, og har siden det vokst seg til å bli et av verdens største eiendomsselskaper.

Han har aldri vært redd for offentlighetens søkelys, og har i en årrekke vært gjenstand for kontroverser i USA.

Kontroversiell Den seneste i rekken var i april, da Trump under Baltimore-opptøyene la ut en i etterkant svært kritisert Twitter-melding.

Opptøyene startet som følge av politiets angivelige voldelige behandling av den afroamerikanske mannen Freddie Gray. Skadene Gray skal ha blitt påført av politiet, førte til hans død.

Trump skrev som følger:

«Vår store afroamerikanske president har ikke hatt en veldig positiv innflytelse på kjeltringene som gledelig og åpenlyst ødelegger Baltimore!», skrev han, og siktet til nåværende president Barack Obama.

Meldingen ble viden kritisert og blant annet kalt for rasistisk.

Krevde fødselsattest Trump ble også kritisert da han under presidentvalget i 2012 kritiserte Obama og krevde at den sittende presidenten skulle framvise sin fødselsattest.

Trump var nemlig ikke overbevist om at Barack Obama, som er av amerikansk og kenyansk opprinnelse, var amerikansk statsborger.

Til slutt måtte Obama se seg nødt til å offentliggjøre sin egen fødselsattest for å legge saken død.

Misse-kongen I tillegg til å drive eiendomsselskapet sitt, driver Trump også en rekke misse-konkurranser, deriblant Miss Universe, som også driver Miss USA og Miss Teen USA.

Da deltakeren som vant Miss USA i 2006 ble tatt på fersken på en bar mens hun var under 21, aldersgrensen for å drikke alkohol i store deler av USA, ble Trump kritisiert for å ikke ta tittelen fra henne.

En av de som gikk hardest ut mot Trump, var programlederen Rosie O'Donnell. Trump svarte på kritikken ved å beskrive O'Donnel som en stor, feit gris.

- En skikkelig taper. Jeg synes hun er forferdelig, sa Trump.

Verdens mest berømte hentesveis Noe langt mindre kontroversielt er forretningsmannens mye omtalte hentesveis.

Håret hans har nemlig vært gjenstand for mye oppmerksomhet, og er kanskje verdens mest berømte hentesveis.

I 2011 avslørte han selv hemmeligheten bak den mye omtalte sveisen hans.

- Okay. Det jeg gjør er å vaske håret med Head and Shoulders. Jeg tørker det ikke. Jeg lar det tørke av seg selv. Det tar omtrent en time, forklarte han i et intervju med Rolling Stone Magazine.

Det er også blitt påstått at Trumps sveis skyldes at han forsøker å skjule et hårfeste som kryper bakover, men ifølge seg selv er han like stolt av hårfestet som han er av det berømte Trump Tower.

- Jeg har faktisk ikke et dårlig hårfeste, slo han fast.