Krevde at seksåring betalte begravelse

Da den 38 år gamle kvinnen døde av kreft nylig, forlangte Trygdeetaten at hennes sønns sparepenger skulle dekke begravelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var da den 38 år gamle kvinnens enkemann søkte trygdeetaten om behovsprøvet gravferdsstønad, at han fikk beskjed om at kontoen med sønnens sparepenger skulle taes med i beregningen.

– Sønnen min har 15.855 kroner på høyrentekontoen. Siden min kone som mor rådet over vårs sønns konto, ble dette regnet som hennes formue og trukket fra i søknaden om stønad. Dermed fikk vi til slutt en knapp tusenlapp i gravferdsstøtte, sier 40-åringen til VG.

Han er sjokkert.

– Det er helt uvirkelig og urettferdig at det offentlige bokstavelig talt forlanger at jeg slakter min sønns sparebøsse for å dekke morens begravelse, sier han.

Assisterende direktør Annelise Barikmo ved Fylkestrygdekontoret i Vest-Agder sier at det ikke er rom for skjønn, men at de sjekker avdødes siste selvangivelse eller ligning og avgjør behovet for stønad ut i fra dette. Men hun sier at de vil behandle saken på nytt dersom etaten har tolket regelverket feil eller for strengt.

Nødvendige utgifter til begravelser dekkes ifølge Rikstrygdeverket oppover til 16.068 kroner for medlemmer i Folketrygden. Stønaden reduseres imidlertid med den avdøde og gjenlevendes samlede finansformue. Først trekkes et fribeløp, også det 16.068 kroner, fra formuen. (ANB)

KOSTER:</B> Begravelse.