Krevde benådning på riksdekkende pakistansk TV

Visepresident på Stortinget Akhtar Chaudhry går hardt ut mot kristne Bibis dødsdom i Pakistan.

 ENGASJERER SEG MOT DØDSMOMMEN : Visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry (SV), tror dødsdommen mot Asia Bibi i Pakistan ødelegger Pakistans og Islams omdømme i verden. Her er han i møte med den Somaliske Kvinneforening. Arkivfoto: Frank Karlsen / Dagbladet.
ENGASJERER SEG MOT DØDSMOMMEN : Visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry (SV), tror dødsdommen mot Asia Bibi i Pakistan ødelegger Pakistans og Islams omdømme i verden. Her er han i møte med den Somaliske Kvinneforening. Arkivfoto: Frank Karlsen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga skrev Dagbladet om den pakistanskfødte, men kristne firebarnsmoren Asia Bibi (45) som etter å ha blitt dømt til døden for blasfemi mot profeten Muhammad på lørdag bad gråtkvalt foran internasjonal presse om å få beholde sitt eget liv. 

Hun erklærer seg uskyldig i blasfemitiltalen mot henne, og anker nå dødsdommen til øverste domstol i Punjabi, Pakistan.

Skaper seg et dårlig omdømme
I går, søndag, ble norsk-pakistanske Akhtar Chaudhry (SV) intervjuet av riksdekkende pakistansk TV, og det 15 minutter lange intervjuet ble sendt på lufta samme kveld. Chaudhrys budskap var ifølge ham selv klinkende klart: Han fordømmer sterkt dødsdommen mot Bibi, og han mener Pakistan bør gjøre det samme - ellers vil landets og Islams omdømme i verden svekkes.

Det forteller Chaudhry i dag, mandag, til Dagbladet.

- Denne saken er svært forstyrrende og krever stort engasjement, sier Chaudhry.

- Vi må få Pakistan til å forstå at de skaper seg et dårlig omdømme ved å idømme et menneske en slik dødsdom, selv om det er enkeltmennesket Bibi som er viktigst i denne sammenhengen. Det er viktig at Bibi blir benådet. Det var det jeg argumenterte for i pakistansk TV, at dommen mot Bibi må omgjøres, fortsetter han.

Skjer misforstått i Islams navn
Å dømme firebarnsmoren Bibi til døden er i seg selv en ugjerning, sier Chaudhry, men det er også et problem at det skjer i Islams navn.

- Muslimer i vesten må betale for det, og polariseringen mellom den muslimske og den vestlige verden forsterkes, sier han.

Han mener det er grunnleggende misforstått å bruke Profetens navn som grunnlag for en dødsdom.

- Benådning er sentralt i forståelsen av Muhammad. Han frontet nestekjærlighet, barmhjertighet og tilgivelse selv ovenfor dem som torturerte ham. Han ble torturert, men tilga. Til Allah sa han «tilgi dem, de vet ikke bedre», sier Chaudhry.

Dette er noe folk i Pakistan også er bevisste på, ifølge Chaudhry.

- Men når man kommer fra vesten og sier at vi ikke vil ha noe av at de dømmer et menneske til døden, argumenterer også folket videre med at «vi lager så mye oppstyr over ett menneskeliv, men vi har ikke noe problemer med å drepe flere i Afghanistan, i Irak», fortsetter han.

- Vi må altså jobbe for å øke forståelsen mellom oss, sier han.

Siste håp i presidenten
På spørsmål om hvordan han oppfatter at den pakistanske sivilbefolkningen reagerer på dødsdommen, sier han følgende:

- De har et ambivalent forhold til det. Vold er så utbredt i det pakistanske miljøet at ett menneskeliv ikke teller så mye.

Han har riktignok troen på at dødsdommen mot Bibi vil bli omgjort.

- Jeg ser signaler om det, og jeg tror dommen vil bli omgjort før saken når presidenten, men vi må jobbe hardt for det, sier han.

Skulle imidlertid høyeste domstol opprettholde dommen, er det til syvende og sist republikkens president Asif Ali Zardari - mannen til den drepte Benazir Bhutto - som kan benåde henne.

- Og det er kun presidenten, ikke det pakistanske rettssystemet, det internasjonale samfunnet kan rette sine krav mot, avslutter Stortingets visepresident. 

 

VEKKER INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Asia Bibi erklærer seg uskyldig i blasfemitiltalen mot henne, men anker nå dødsdommen til øverste domstol i Punjabi, Pakistan. Foto: AP/Scanpix
VEKKER INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Asia Bibi erklærer seg uskyldig i blasfemitiltalen mot henne, men anker nå dødsdommen til øverste domstol i Punjabi, Pakistan. Foto: AP/Scanpix Vis mer