Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krevde ekstra tiltak

De sultestreikende nekter å dra fra domkirkeplassen. Mange av dem forbereder nå søksmål mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De sultestreikende afghanerne ville ha ekstra goder som andre afghanere ikke skulle få, hevder arbeids- og integreringsdepartementet. Myndighetene tilbød blant annet å doble støtten de skulle få ved hjemsendelse til 10.000 kroner, noe som ble avslått.

- Vi beklager at dialogen ikke førte fram. Vi føler at vi har strukket oss langt, sa statssekretær Libe Rieber-Mohn under en pressekonferanse i ettermiddag.

- De sultestreikende ønsket at deltagerne i sultestreiken skulle få tiltak som ikke skulle komme andre afghanere tilgode, sa Rieber-Mohn.

Det bestrides av afghanernes talsmann.

Det har vært tre møter mellom de sultestreikende og myndighetene. Det siste var i går. De sultestreikende og myndighetene greide ikkeå bli enige om en løsning.

- Når de avsluttet dialogen, opphørte også tilbudet om ekstra støtte, sa Rieber-Mohn.

Politiet griper inn

Domprosten i Oslo har hele tiden vært i dialog med afghanerne. Men i dag leverte domprosten og Oslo kommune en anmodning til politiet i Oslo om at plassen skal ryddes.

- FRIVILLIG ELLER MED MAKT: Zahir Athari, talsmann for de sultestreikende afghanerne, fikk klar beskjed av Oslo-politiet på telefon i kveld.  Men aksjonistene nekter å dra frivillig. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- FRIVILLIG ELLER MED MAKT: Zahir Athari, talsmann for de sultestreikende afghanerne, fikk klar beskjed av Oslo-politiet på telefon i kveld. Men aksjonistene nekter å dra frivillig. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Vi vil snakke med lederen for de sultetsreikende,og be de fjerne seg frivillig, sier Unni Grøndahl i Oslopolitiet til Dagbladet.no.

- Hva hvis de ikke fjerner seg frivillig?

- Da blir vi nødt til å gå inn og fjerne dem, sier Grøndahl.

Politibiler kretset i ettermiddag rundt leiren. Politiet vil ikke si når de tenker å fjerne afghanerne.

- Vi må først gi de en mulighet til å fjerne seg frivillig, sier Grøndahl.

De sultestreikende sier til Dagbladet.no at sultestreiken vil fortsette selv om de blir fjernet.

Søksmål

Norske myndigheter sier de ikke har ikke latt seg presse.

- Krevde ekstra tiltak

- Myndighetene lar seg ikke presse til å omgjøre vedtak. De som har fått endelig avslag på asylsøknadene, må innstille seg på å reise til Afhganistan. Vårt ønske er at flest mulig skal reise frivillig. Vi håper de sultestreikende forstår nødvendigheten av å avslutte denne aksjonen, sier Rieber-Mohn i en pressemelding.

Ifølge Rieber-Mohn er det kun enslige menn som sendes hjem.

- Enslige kvinner, eldre, syke, barn og foreldre returneres ikke. Det er unge, enslige menn i sin beste alder som sendes hjem, sier hun.

Uroen spredte seg blant de rundt 60 afghanerne utenfor Domkirken da nyheten om at politiet vil rydde leiren ble kjent i dag.

Minst 37 afghanerne forbereder nå et søksmål mot Utlendingsnemda, opplyser advokatfullmektig Cecilie Schjatvet ved advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co til Dagbladet.no. Afghanerne bestrider grunnlaget for utvisningsvedtakene.

Det er rundt 60 afghanere som nå sultestreiker utenfor Domkirken i Oslo. Noen har ikke spist på nærmere tre uker, og risikerer skader på hjerne og indre organer.

<B>FORBEREDTE AKSJON</B> Politiets kommandobil ved domkirkeplassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling