Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krevde erstatning

På vegne av kona krevde en næringslivsleder i Bærum 250 000 kroner i kompensasjon fordi det bodde innvandrere i nabolaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringslivslederen rettet kravet direkte mot selger av leiligheten. Årsaken til klagen var at lederen mente selger hadde overtrådt opplysningsplikten ved å benekte at det bodde innvandrere i blokka.

Dette mente mannen var så alvorlig at han krevde 250 000 kroner i erstatning.

Klageren har hatt sentrale posisjoner i flere store norske næringslivsselskap, og har forelest ved et av Norges fremste læresteder, blant annet om temaet «globalisering».

- Alvorlig overtredelse

I klageskrivet der mannen truer med å gå til retten med saken, står det blant annet:

«På visningen ble det spurt direkte om det var innvandrere i blokken. NN svarer negativt på dette. En gjennomgang med tidligere beboere og styret i (adressen) viser at Bærum kommune har gjennomgangsleiligheter som blir brukt til innvandrere. Dette har avstedkommet flere klager til Bærum kommune. For beboerne er dette en klar ulempe. Dette er en meget alvorlig overtredelse av selgers opplysningsplikt ved salg av fast eiendom, på grensen til svindel.»

Selgeren har en annen versjon av det som skjedde under visningen. De framholder at det ble spurt om det bodde mange innvandrere i området, og skal da ha svart benektende fordi de ikke regnet det som «mange innvandrere» når det bodde innvandrere i to av elleve seksjoner i blokka.

Avviser krav

Kjøper hadde eierskifteforsikring og videresendte alle krav til sitt forsikringsselskap. Kravet er hele tida blitt bestemt avvist av forsikringsselskapet.

- En kjøpers egne subjektive holdninger, slik som motforestillinger mot å bo i hus med mennesker av utenlandsk opprinnelse, kan det ikke forventes at selger skal opplyse om, skriver forsikringsselskapets jurist i sitt svarbrev til næringslivslederen.

De mener at kjøper selv har ansvar for å finne ut av dette, dersom dette var av stor betydning.

«Kjøper kunne med letthet ervervet kunnskap om naboer ved å for eksempel sjekke navn på postkasser og ringeklokker, dersom deres egen følsomhet er av en slik karakter at de ikke vil bo i samme bygg som mennesker av utenlandsk opprinnelse,» heter det i svarbrevet.

Etter dette negative svaret gjorde næringslivslederen i oktober i fjor og i brevs form selger oppmerksom på at de ville bringe saken inn for retten. Så langt er saken ikke meldt inn for retten.

Styrelederen i boligsameiet tar kraftig avstand fra innholdet i brevet.

- Dette er på ingen måte noe uttrykk for sameiets holdning til innvandrere. Vi mener det er helt håpløst å ha slike holdninger som det her blir gitt uttrykk for, sier borettslagslederen, som bekrefter at boligsameiet har hatt en klagesak med Bærum kommune.

- Slik jeg ser det hadde ikke denne klagesaken noe med etnisk bakgrunn til de involverte å gjøre. Det som ble kommentert i den saken var kommunens bruk av leiligheten, sier borettslagslederen.

Næringslivslederen ønsker ikke å kommentere saken, fordi han mener den er privat.

Familien har nå solgt leiligheten og flyttet.

«SVINDEL»: Næringslivslederen i Bærum mente selger hadde overtrådt opplysningsplikten ved å benekte at det bodde innvandrere i blokka. «For beboerne er dette en klar ulempe. Dette er en meget alvorlig overtredelse av selgers opplysningsplikt ved salg av fast eiendom, på grensen til svindel», skrev næringslivslederen i klagebrevet hvor han truet med å ta saken til rettsapparatet.
MISFORNØYD: Krevde 250 000 kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media