Krevde for høye inkassosalærer i 3600 tilfeller

Intrum Justitia mister inkassobevillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kredittilsynet tilbakekalte 28. november 2007 Intrum Justitia AS’ bevilling til å drive inkassovirksomhet. Det skriver Kredittilsynet i en pressemelding

Intrum Justitia er eid av Fair pay please, som igjen eies av svenske Intrum. Selskapet var i 2006 registrert med en egenkapital på 66 millioner kroner og en egenkapital på 32 millioner. De to siste årene har Intrum Justitia As gått i underskudd, men siden 1996 har selskapet levert et overskudd på til sammen 82,5 millioner kroner før skatt.

Har du personlige erfaringer med inkassobyrå? Da kan du bidra med en leserkommentar på db.no. Send inn ditt innlegg her.

Du kan angripe problemstillingen som du vil, men husk at publisering på internett åpner for lenking og interaktive referanser.

Bakgrunnen for beslutningen om konsesjonstilbakekall er at Intrum Justitia AS i flere tilfeller og over tid har begått alvorlige brudd på blant annet inkassolov og -forskrift, senest ved at selskapet i 2006 og 2007 har avkrevd skyldnere for høye inkassosalærer i om lag 3600 tilfeller.

- Ikke tillit

- Det er i utgangspunktet snakk om til sammen 1,5 millioner kroner i for høyt innkrevde salærer, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til Dagbladet.no.

En klage fra en av selskapets klienter tidligere i år utløste en storkontroll av virksomheten.

- Vi oppdaget to alvorlige tekniske feil i inkassosystemet. Feilene skal ha oppstått i 2006 og ble oppdaget under kontrollen i sommer.

Kravbrev ble sendt ut til feil tidspunkt

Dette førte til at 3600 kunder fikk for høye salærer, samt at kravbrevene ble sendt ut til feil tidspunkt.

Foto: GEIR BØLSTAD
Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

- Det er slik at inkassoloven har svært detaljert regler for når og hvor store salærer som kan beregnes. Vår kontroll avslørte alvorlig mangel på oppfølgende kontroll, både når det gjelder implementeringen av systemet og fortløpende undersøkelser under driften.

Inkassovirksomhet er i stor grad avhengig av elektroniske systemer for utsending og oppfølging av kravene.

Har klaget på vedtaket

- Akkurat det med kravbrevene utgjør kjernen i all inkassovirksomhet. Derfor må bedriftene sørge for at denne delen fungerer, eller så blir følgefeilene svært store.

Intrum Justitia AS har påklaget vedtaket og i den anledning anmodet om at vedtaket gis utsatt iverksettelse. Etter en helhetsvurdering har Kredittilsynet funnet å ville etterkomme foretakets anmodning.

Dette innebærer at Intrum Justitia AS fortsatt kan drive normal inkassovirksomhet inntil Justisdepartementet har avgjort klagen. Med bistand fra sin revisor må foretaket i den perioden klagen behandles, iverksette bestemte internkontrolltiltak for å kvalitetssikre inkassoprosessen.

- Alvorlig tilsynssak

Allerede for to år siden ble inkassoselskapet etterforsket av Kredittilsynet.

Krevde for høye inkassosalærer i 3600 tilfeller

- Det var en alvorlig tilsynssak som omhandlet feil og mangler ved klientbehandlingen. Det medførte alvorlige merknader fra oss. Når det like etter dukker opp en ny sak, foretok vi en ny helhetsvurdering, som resulterte i tilbaketrekningen.

Intrum Justisia ønsker ikke å besvare spørsmål fra pressen ennå.

Ernst and Young bisto

I en pressemelding skriver de svenske eierne av Intrum Justisia at det var en glipp i datamaskinene som forårsaket episoden:

«Sommeren 2007 oppdages det at Intrum Justitia AS distrubierte et antal brev med feilaktige påminnelsesavgifter. Den feilaktige utsendelsen var begrenset til to kundebedrifter og motsvarer 0,2 prosent av de oppdragene som årlig hentes inn av det norske datterselskapet.»

Det norske revisorfirmaet Ernst and Young har i ettertid bistått inkassoselskapet. Intrum har hatt en løpende dialog med Kredittilsynet om saken, skriver de i pressemeldingen.

  • Har du personlige erfaringer med inkassobyrå? Da kan du bidra med en leserkommentar på db.no. Send inn ditt innlegg her.

    Du kan angripe problemstillingen som du vil, men husk at publisering på internett åpner for lenking og interaktive referanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer