VENTET: William Nygaard (til venstre foran) og journalist Niels-Ivar Larsen (bak) ble først nektet vann av hviterussisk politi. Til slutt fikk de kjøpt mineralvann, men først etter å ha ventet i flere timer. Til høyre sitter en annen reisende med problemer. Foto: Privat
VENTET: William Nygaard (til venstre foran) og journalist Niels-Ivar Larsen (bak) ble først nektet vann av hviterussisk politi. Til slutt fikk de kjøpt mineralvann, men først etter å ha ventet i flere timer. Til høyre sitter en annen reisende med problemer. Foto: PrivatVis mer

Krevde legesjekk for å gi William Nygaard vann

Da den tidligere forlagssjefen nektet legesjekk, fikk han ikke vann mens han ble holdt i hviterussisk varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hviterussiske myndigheter hadde planen klar da norske ytringsfrihetsforkjempere fra PEN-klubben ankom landet.

Først tok de i mot 320 euro i betaling for visum, så ble tidligere forlagssjef i Aschehoug William Nygaard, generalsekretær Carl Morten Iversen i norske PEN, forlagssjef Trygve Åslund i Aschehoug og den danske journalisten Nils Ivar Larsen holdt i varetekt til de kunne bli kastet ut med første fly.

Iversen og Larsen tok morgenflyet tilbake til Frankfurt, mens Nygaard og Åslund måtte vente til mandag ettermiddag.

Satt i varetekt William Nygaard mener behandlingen reisefølget opplevde da de ankom Minsk klokka 1 nattt til mandag, viser Hviterusslands virkelige ansikt.

- Vi ble tatt til side klokka 1 om natta og måtte vente til alle andre hadde forlatt åstedet. Vi fikk etterhvert inntrykk av at det skulle gå greit, etter at vi betalte våre avgifter og de hadde beslaglagt våre pass. Da vi skulle hente vår bagasje, ble vi imidlertid bragt den «gale veien». Vi ble ført med politieskorte opp noen mørke trapper til en tom terminal, da var klokka 3 om natta, sier William Nygaard til Dagbladet.

Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norsk PEN, betalte 360 euro i visumavgifter, men kort tid etter lukket luka seg og følget ble holdt i varetekt av politiet.

- Visste hviterussiske myndigheter hvem dere i PEN-følget var allerede da dere landet?

- Selvfølgelig visste de at vi kom, de var instruert om at vi ikke skulle inn, det var helt tydelig. Han fyren som satt der så ikke en gang på visumsøknaden før han sa «jeg vil snakke med dem som skal hente dere». Da det ikke holdt å snakke med dem på telefon, ba ham om å snakke med dem som hadde invitert oss. Da det ikke var mulig å komme i kontakt med dem, fikk vi beskjed om at vi skulle tatt et tidligere fly, forteller Iversen til Dagbladet.

Nektet vann William Nygaard forteller at PEN-følget i utgangspunktet ble nektet vann mens de satt i politiets varetekt på flyplassen i Minsk.

- Det oppsto flere små episoder. Vi ble nektet vann, og fikk beskjed om at det måtte tilkalles lege hvis vi skulle få noe å drikke. Legen ville så undersøke meg for å gi meg vann, noe jeg nektet. Til slutt fikk vi presset gjennom at vi kunne gå inn på et toalett hvor vi fant vann. Mat fikk vi heller ikke før langt ute på dagen, selv om vi ba om mat.

Nygaard mener Europa og FN forholder seg passive overfor diktaturet i Hviterussland.

- Vil de engasjere seg i en positiv utvikling eller fortsatt la Hviterussland leve i en autoritær skygge av Russland? Slike hendelser som vi opplevde behøver eksponering for å vise at alle demokratiske krefter anses som regimefiendtlige.

VELKOMMEN: Den norsk-danske PEN-delegasjonen hadde vanlig turistvisum, men ble holdt igjen på flyplassen og deportert. Foto: Privat
VELKOMMEN: Den norsk-danske PEN-delegasjonen hadde vanlig turistvisum, men ble holdt igjen på flyplassen og deportert. Foto: Privat Vis mer

- Vil du si turen var vellykket til tross for at dere ble kastet ut med en gang?

- Det er kanskje drøyt å si at det er en vellykket tur, men vi fikk tydeliggjort regimets sanne ansikt. Det er ikke sikkert vi hadde fått til det, hvis de hadde brukt en mykere strategi. Sånn sett var dette ris til egen bak for regimet.

- Det er en sensasjon at et land i Vesten stopper en gruppe fra en ytringsfrihetsorganisasjon. En sensasjon og en skandale fra et vettskremt regime, sier Nygaard.

- Ung befolkning Carl Morten Iversen i PEN-klubben legger håpet hos den unge hviterussiske befolkningen.

- Det er en ung og utålmodig befolkning, men det er altfor mange som ser opp til president Lukasjenko. Landet er også i en presset økonomisk situasjon, så vi får bare håpe at det kan bli endring.

Iversen har vært i Hviterussland før og hatt samtaler med opposisjonen, men han drar ikke til Europas siste diktatur før det har blitt endringer.

- Jeg drar ikke inn i Hviterussland før det skjer en endring som gjør at vi kan komme inn. Når det skjer, kan jeg ikke si noe om, sier Iversen.

«EUROPAS SISTE DIKTATOR»: President Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland omtales som Europas siste ditaktor. Her med Russlands Dimitrij Medvedev. Foto: Ria Novosti/Reuters/Scanpix
«EUROPAS SISTE DIKTATOR»: President Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland omtales som Europas siste ditaktor. Her med Russlands Dimitrij Medvedev. Foto: Ria Novosti/Reuters/Scanpix Vis mer